Hlavní obsah

Slováci vyšli opět do ulic kvůli korupční aféře Gorila

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V několika slovenských městech se v pátek konaly protesty Za spravedlivé Slovensko. Účastníci žádali vyšetření korupční aféry Gorila, která se týká podezření z údajného uplácení politiků a vysokých státních úředníků finanční skupinou Penta výměnou za vliv na privatizaci a na chod některých podniků z let 2005 a 2006. Největší demonstrace byla v Bratislavě.

Demonstrace na SlovenskuVideo: pro Novinky Peter Janoviček

 
Článek

Největší shromáždění se konalo v Bratislavě, na Hodžově náměstí se sešlo několik tisíc lidí, uvedla ČTK. Protesty se konaly i v dalších slovenských městech. V Trnavě se na nich sešlo 150 osob, napsal web Sme.sk.

„Naše Slovensko nám ukradli, z našeho Slovenska udělali mafiánský stát, kde mafiáni a gauneři kontrolují soudce, policii, prokuraturu. Jsem přesvědčen, že to zlo porazíme. Porazíme zlo, které představuje (vládní) strana Směr. Porazíme zlo oligarchů," řekl v projevu v Bratislavě bývalý prezident Andrej Kiska, který je nyní předsedou nové strany Za lidi.

Na shromáždění byly na velkoplošné obrazovce přehrávány uniklé nahrávky. Ty se našly loni při domovní prohlídce bytu Mariana Kočnera v souvislosti s jeho obviněním v případě vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávky, které pořídila Slovenská informační služba (SIS) v konspiračním bytě, pocházejí z let, kdy Slovenskem otřásala aféra Gorila.

V pátek na demonstraci vystoupili i další opoziční politici. Potvrdili společný zájem na změně poměrů v zemi a na vystřídání stávající vládní koalice po únorových volbách.

Foto: Pro Novinky Peter Janoviček

Páteční demonstrace v Bratislavě

Pak se lidé vydali od prezidentského paláce na pochod k parlamentu, který uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko. Ta mimo jiné požaduje, aby z veřejného života odešel expremiér a šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

„Dost bylo Fica, Fico do basy," skandoval dav, který zaplnil prostranství u sídla parlamentu. Organizátoři požadují, aby z veřejného života odešli i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka, bývalá státní tajemnice na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, která je v podezření, že brala peníze od Mariana Kočnera, a  zvláštního prokurátora Dušana Kováčika.

Odposlechy hýbou Slovenskem 

Protesty reagovaly na zveřejnění nahrávky rozhovoru mezi Marianem Kočnerem obviněným z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou. Server aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, upozornil, že nahrávka potvrzuje, že mafián diktoval a vyhrožoval nejvyššímu představiteli prokuratury. „Nahrávka je plná vulgarismů, Kočner v ní potvrzuje dominanci. Trnka je v pozici klauna, kterému jeho pán neodpornějším způsobem nadává a on si to musí nechat líbit, protože to je jeho postavení v tomto vztahu,“ konstatoval web.

Podle organizátorů protestů tyto případy potvrzují snahy o absolutní rozpad fungování státu. „Vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byla důsledkem obrovského, prohnilého systému mafiánského státu.

Požadujeme důsledné vyšetření těchto kauz,“ uvedli organizátoři protestů, kteří chtějí rovněž odchod zkorumpovaných soudců a prokurátorů z funkcí.

Požadovali také, aby předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico odešel z politiky. „Váš projekt sociálního státu je obrovský podvod na lidech-házíte jim drobky ve formě sociálních balíčků a svým lidem garantujete obrovské zakázky a beztrestnost,“ uvedli organizátoři protestů.

Reklama

Výběr článků

Načítám