Hlavní obsah

Situace bude eskalovat. Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzvaly Německo, Rakousko a Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň/Paříž
Aktualizováno

Výrazné zhoršení situace na Ukrajině očekávají naše sousední státy – Rakousko a Německo. V sobotu odpoledne varování vydala také Francie. Země svým občanům doporučily, aby neodkladně opustili Ukrajinu kvůli obavám z ruské invaze. Již dříve podobné varování vydaly další země, a to včetně Česka.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják s protitankovým systémem NLAW

Článek

Podle německého ministerstva zahraničí se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zvyšuje. „Vyzýváme německé občany, aby okamžitě opustili zemi. Vojenská konfrontace je možná kdykoli,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ke stejnému kroku vyzvalo své občany i sousední Rakousko. „Je třeba očekávat výrazné zhoršení situace,“ oznámilo v sobotu rakouské ministerstvo zahraničí, podle kterého se za posledních 24 hodin výrazně zvýšil počet incidentů na východě země.

Německý kancléř Scholz varoval před válkou v Evropě

Evropa

Výzva se vztahuje na celou Ukrajinu s výjimkou některých západních částí. Úřady v současné době na Ukrajině registrují přibližně 180 Rakušanů. Ministerstvo také varovalo před cestami na Ukrajinu.

Úřady nicméně posílily personál rakouského velvyslanectví. „Budou i nadále zastávat pozice na místě, aby v případě potřeby podpořili Rakušany opouštějící zemi a udržovali kontakt se svými ukrajinskými partnery,“ uvedlo ministerstvo.

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil všeobecnou mobilizaci

Zahraniční

Francouzské ministerstvo zahraničí doporučilo svým občanům, kteří nejsou na Ukrajině ze závažných důvodů, aby ze země odjeli. Úřad také vyzval Francouze, kteří se nacházejí v Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti, aby tyto oblasti neprodleně opustili.

Varování evropských zemí přichází v době, kdy Rusko u hranic svého západního souseda shromáždilo až 190 000 vojáků. Pozorovatelé OBSE hovoří o „dramatickém nárůstu počtu násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty“. Ti v sobotu na východě Ukrajiny vyhlásili všeobecnou mobilizaci.

„Neudělejte fatální chybu“

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková po jednání s šéfy diplomacií zemí skupiny G7 vyzvala Rusko, aby upustilo od útoku na Ukrajinu a usedlo k jednacímu stolu.

Ministři zahraničí skupiny velkých světových ekonomik G7, kam vedle Německa patří Francie, Británie, Itálie, Japonsko, Kanada a Spojené státy, se v sobotu sešli na okraj Mnichovské bezpečnostní konference.

Foto: Foto Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken s šéfkou německé diplomacie Annalenou Baerbockovou v Berlíně

„Neudělejte fatální chybu, stáhněte své vojáky, předejděte škodám na Ukrajině a v Rusku a pojďme jednat,“ citovala agentura DPA Baerbockovou. Uvedla, že pro Rusko není možné posílit svou vlastní bezpečnost podmaněním si jiné země.

Baerbocková zopakovala, že případný útok na Ukrajinu povede k masivním hospodářským a politickým sankcím.

Rusko zahájilo cvičení s jadernými zbraněmi

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám