Hlavní obsah

Odsuzujeme provokace Ruska, stojíme za Ukrajinou, vzkazuje česká diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že odsuzuje provokace Ruska na Ukrajině. Vyzvalo také Moskvu, aby přestala eskalovat situaci a šířit dezinformace o Donbasu. Proruští separatisté obviňují Kyjev, že chystá ozbrojenou akci na Donbasu. Ukrajina to odmítá.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják

Článek

„Ministerstvo zahraničí odsuzuje provokace Ruska na území Ukrajiny a vyzývá Rusko, aby přestalo eskalovat situaci a šířit dezinformace o dění na Donbasu. Stojíme za Ukrajinou,“ napsalo v pátek ministerstvo na Twitteru.

Přidalo k ní odkaz na vyjádření ukrajinské diplomacie, která popírá tvrzení proruských separatistů o tom, že se údajně chystá ukrajinská vojenská operace na Donbasu.

Evakuace z Donbasu: Přijměte všechny a postarejte se o ně, nařídil Putin

Evropa

„Tvrzení, že ukrajinská vláda hodlá zahájit útočnou operaci na dočasně okupovaných územích Doněcké a Luhanské oblasti, jsou odtržená od reality. Ukrajina také neprovádí ani neplánuje žádné sabotážní akce na Donbasu. Kategoricky odmítáme pokusy Ruska zhoršit již tak napjatou bezpečnostní situaci,“ píše se ve vyjádření.

Ukrajinské ministerstvo poznamenává, že na obou stranách jsou ukrajinští státní příslušníci, jejichž mír a bezpečnost jsou pro Kyjev absolutní prioritou, a uvádí, že země je pevně odhodlána k politicko-diplomatickému urovnání sporu. Naproti tomu poukazuje na ruskou kampaň za „šíření masivních dezinformací“.

Rusko chce při sobotním cvičení prověřit své jaderné zbraně

Evropa

Kyjev a ruští separatisté na Ukrajině podporovaní Moskvou se dál vzájemně viní ze zvyšování napětí v Donbasu. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v pátek obvinil Rusko, že na východě Ukrajiny organizuje provokace, aby přimělo ukrajinskou armádu k reakci. Zdůraznil ale, že Kyjev se bude snažit ukončit krizi v rusko-ukrajinských vztazích výhradně mírovými prostředky.

Vyjádřil zároveň přesvědčení, že Rusko nemá v plánu invazi v plném rozsahu. Moskva dlouhodobě popírá, že by se chystala svého souseda napadnout.

Obvinění přicházela oba dny ale i ze strany separatistů. Ukrajinské vládní síly se podle nich dopouštěly dělostřelecké a minometné palby na jejich pozice. V pátek lídři separatistů vyhlásili hromadnou evakuaci obyvatel z povstaleckých území, kterou zdůvodnili obavou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mohl v nejbližší době vydat rozkaz k ofenzívě proti těmto územím.

Policie v jedné ze dvou povstaleckých republik v Donbasu informovala o výbuchu automobilu poblíž sídla místní vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám