Hlavní obsah

Evakuace z Donbasu: Přijměte všechny a postarejte se o ně, nařídil Putin

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministrovi pro mimořádné události, aby zajistil přístřeší a další pomoc pro evakuované obyvatele ze separatisty ovládaných oblastí na ukrajinském Donbasu, napsala agentura TASS. Každý uprchlík by měl dostat 10 tisíc rublů (2800 korun), napsala agentura TASS.

Foto: Sputnik Photo Agency, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Putin jednal telefonicky s úřadujícím ministrem pro mimořádné situace Alexandrem Chuprijanem a nařídil mu, aby urychleně odletěl do Rostovské oblasti a na místě organizoval práce na vytvoření podmínek pro ubytování, zajištění teplého jídla a všeho potřebného, ​​včetně lékařské péče pro běžence,“ uvedl mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov.

Šéf Kremlu podle mluvčího současně nařídil ruské vládě, aby urychleně zajistila finanční pomoc pro každého uprchlíka ve výši 10 tisíc rublů.

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky ohlásily evakuaci civilistů do Ruska

Evropa

První autobusy s evakuovanými občany mají podle agentury Interfax z území ovládaných separatisty vyjet ve 20:00 moskevského času (18:00 SEČ). Evakuace již začala například v internátní škole pro sirotky v Doněcku.

Lídři proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny ohlásili v pátek hromadnou evakuaci obyvatelstva do Ruska kvůli údajné obavě z útoku ukrajinské armády. Evakuace se podle agentury Interfax týká žen, dětí a seniorů.

Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin tvrdí, že podle jeho informací by mohl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dát rozkaz k ofenzívě na Doněckou a Luhanskou republiku v nejbližší době.

Proruští separatisté se s Ukrajinou navzájem osočují z útoků na svá území

Evropa

Situace na linii dotyku na východě Ukrajiny se vyhrotila. Zástupci obou samozvaných republik hlásí nejaktivnější ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil za poslední měsíce. Pálí ale i proruští separatisté.

O mrtvých nebyly žádné informace, ale ostřelování způsobilo škody na řadě civilních infrastrukturních zařízení. Krátce po 18:00 SEČ otřásla centrem Doněcku exploze. Na parkovišti u vládní budovy vybuchlo auto, které patří Denisi Sinenkovovi, šéfovi Lidových milicí.

CNN: Záminkou pro invazi na Ukrajinu mohou být falešné útoky Rusů na vlastní cíle

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru odmítl jako dezinformace ruské propagandy tvrzení separatistů o nadcházející ofenzívě ukrajinské armády či o sabotážích ukrajinských či polsky hovořících diverzantů v chemických provozech v Donbasu. „Ukrajina neprovádí ani nechystá takové akce. Počítáme pouze s diplomatickým řešením konfliktu,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám