Hlavní obsah

EU chystá mnohem tvrdší sankce než při anexi Krymu, řekl Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie připravuje pro případ nové ruské agrese vůči Ukrajině sankce, které jsou mnohem tvrdší než postihy za anexi Krymu v roce 2014. Po jednání s dalšími unijními lídry to v pátek v Bruselu řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Pool, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na summitu EU-Afrika

Článek

Šéfové unijních zemí se na podpoře sankcí, které EU připravuje společně se Spojenými státy, shodují jednomyslně, zatím však nevyřešili otázku, jaká akce ze strany Moskvy bude důvodem k jejich zavedení. Vysoce postavený unijní činitel novinářům řekl, že sedmadvacítka chystá sankce i vůči Bělorusku, pokud by se podílelo na útoku proti Ukrajině.

„Dáváme dohromady balíček konkrétních sankcí, které budou mnohem silnější než ty z roku 2014,“ řekl novinářům Morawiecki po dvoudenním summitu s africkými zeměmi, před jehož začátkem evropští prezidenti a premiéři probírali napjatou situaci u ukrajinských hranic.

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky ohlásily evakuaci civilistů do Ruska

Evropa

Navzdory tomu, že ruští představitelé hovoří o stahování ruských jednotek ze cvičení v oblasti u ukrajinských hranic, je EU stejně jako USA přesvědčena o trvající bezprostřední hrozbě útoku.

Západní země v minulých dnech upozorňovaly, že Moskva bude hledat záminku k vojenskému zásahu na Ukrajině, a ruští představitelé opakovaně hovoří o svém velkém znepokojení z údajného prudkého nárůstu násilí na linii kontaktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

Sankce, které mají Rusko bolet

Diplomaté proto dokončují podobu sankcí, které by se měly výrazně dotknout klíčových sektorů, jako je energetika či bankovnictví, a zasáhnout i desítky vysoce postavených činitelů.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve čtvrtek prohlásil, že je připraven sadu sankcí předložit, „jakmile to bude potřeba“. Na načasování postihů však zatím evropské země podle neoficiálních vyjádření diplomatů nemají zcela jednotný názor.

Rusa Frančettiho, který se účastnil anexe Krymu, je možné vydat Ukrajině, rozhodl soud

Krimi

Zatímco například pobaltské státy či právě Polsko chtějí uvalit sankce v případě jakéhokoli porušování ukrajinské suverenity, například Maďarsko, jehož lídr Viktor Orbán je považován za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, nabádá ke zdrženlivosti.

Borrell bude v pondělí aktuální situaci probírat s ministry zahraničí členských zemí. Podle předního unijního činitele však nebude řeč o konkrétní podobě sankcí ani o tom, v jaké chvíli je přesně spustit.

„Pokud ta chvíle nastane, budeme je schopni přijmout během několika dní,“ řekl novinářům zmíněný zdroj. Doplnil, že unijní diplomacie připravuje i sankce proti Bělorusku. Na jeho území Rusko podle Západu shromáždilo na 30 000 vojáků, a pokud by se Minsk na případném útoku podílel, EU bude připravena postihy zavést.

Rusko chce při sobotním cvičení prověřit své jaderné zbraně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám