Hlavní obsah

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil všeobecnou mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Denis Pušilin, vůdce neuznávané Doněcké lidové republiky, kterou na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté, vyhlásil dekretem „všeobecnou mobilizaci“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Doněckem se rozezněly výstražné sirényVideo: Reuters

 
Článek

Oznámení přichází v době, kdy přibývá násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

„Vyzývám kolegy v záloze, aby se dostavili na vojenské odvodní oddělení. Dnes (v sobotu) jsem podepsal dekret o všeobecné mobilizaci,“ oznámil vůdce samozvané republiky Denis Pušilin ve videoprohlášení.

„Dochází k hromadnému ostřelování Doněcké a Luhanské lidové republiky ze strany Ukrajiny,“ zdůvodnil Pušilin vyhlášení všeobecné mobilizace.

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky ohlásily evakuaci civilistů do Ruska

Evropa

„Jen v posledních dnech naše armáda zabránila několika pokusům o teroristické útoky ze strany ukrajinských speciálních služeb. Ukrajinské ozbrojené síly ostřelují Zajcevo, Golmovskij, Horlivku, Vesjoloje, Staromichajlovku, Jelenovku, Petrovskoje, Novolapsu a vesnici u dolu Trudovskaja,“ pokračoval.

„Zasáhly nás minomety, granátomety, protitankové rakety, velkorážné kulomety, palba z ručních zbraní i děl. A střílejí i z tanků.

Separatisté oznámili, že při ukrajinském ostřelování byl poškozen jihodonbaský vodovod.

„Při ostřelování byla poškozena transformátorová stanice a byla vypnuta přečerpávací stanice na první části jihodonbaského vodovodu,“ řekl velitel milice DNR Eduard Basurin.

Evakuace z Donbasu: Přijměte všechny a postarejte se o ně, nařídil Putin

Evropa

Podle něj bude bez pitné vody až čtyřicet obcí na obou stranách fronty.

„Lidové milice zadržují nepřítele odvetnou palbou,“ dodal Pušilin k nasazení sil separatistů.

Separatisté stříleli z děl   

Ukrajinská armáda oznámila, že v sobotu ráno na východě Ukrajiny zaznamenala 12 případů porušení příměří ze strany separatistů.

Za posledních 24 hodin ukrajinské velení operace proti separatistům OOS oznámilo, že čelilo 66 ostřelování ze strany separatistů, přičemž v 52 případech byly použity těžké zbraně, které měly být staženy od frontové linie.

Šlo o dělové houfnice ráže 122 mm a minomety ráží 120 a 82 mm.

Putin se již rozhodl pro invazi na Ukrajinu, míní Biden

Zahraniční

Separatisté zahájili palbu na více než dvě desítky osad. Použili přitom těžké dělostřelectvo, které bylo zakázáno minskými dohodami, uvedla armáda na své stránce na Facebooku.

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jehven Perebyjnis odmítl tvrzení, že ukrajinské síly zaútočily na oblasti nebo podnikly sabotáže proti chemickým závodům na Donbasu.

Z prohlášení ukrajinského velvyslance
V kontextu ruských obvinění Ukrajiny z údajné přípravy útoku Ozbrojených sil Ukrajiny na dočasně okupovaná území na Donbasu, bych chtěl ujistit, že tato obvinění nemají nic společného s realitou. Ukrajina kategoricky odmítá snažení Ruska vyvolat další vyostření beztak napjaté situace a považuje jeho dezinformační prohlášení za pokus o umělé vytvoření záminky k další vojenské agresi proti našemu státu. Ukrajina spoléhá pouze na politicko-diplomatické řešení konfliktu a nepřipravuje žádné útočné operace.
Naopak pozorujeme, že Rusko zahájilo obrovskou dezinformační a eskalační kampaň. Ruská propaganda šířila 17. února falešné zprávy o údajné ukrajinské diverzní akci na chemické továrně v Doněcku, 18. února Rusko znovu šířilo nepravdivé informace o tom, že Ukrajina údajně plánuje útočnou operaci na Donbasu.
Ruská federace odmítla poskytnout informace o svých vojenských aktivitách v bezprostřední blízkosti státních hranic s Ukrajinou, o což Ukrajina oficiálně požádala na základě Vídeňského dokumentu, a úplně ignorovala zasedání OBSE 15. a 18. února. Rusko rovněž odmítlo ukrajinskou žádost o provedení mimořádných konzultací na úrovni bezpečnostní podskupiny v rámci Třístranné kontaktní skupiny.

Už v pátek separatisté zahájili evakuaci civilistů do Ruska, na prvním místě to byli sirotci, pak následovaly ženy a děti.

Napětí v regionu stoupá. Prezident Spojených států Joe Biden v pátek konstatoval, že je přesvědčený, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu.

Palba přes linii rozdělující vládní síly a separatisty tento týden nabyla na intenzitě. Ukrajinská vláda to označila za provokaci a důrazně odmítla tvrzení Ruska, že by Kyjev mohl na východě Ukrajiny zahájit ofenzívu.

Reklama

Výběr článků

Načítám