Hlavní obsah

Rusko zahájilo cvičení s jadernými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zahájilo v sobotu rozsáhlé vojenské cvičení se strategickými jadernými zbraněmi, uvedla v sobotu agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Kremlu. Dohlíží na něj prezident Vladimir Putin. Podle dřívějších informací by měl spolu s ním manévry sledovat běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zahájilo desetidenní manévryVideo: AP

 
Článek

Zahájit cvičení nařídil Putin. Mluvčí Kremlu na dotaz agentury RIA Novosti, jestli už cvičení začalo, odpověděl stručně: „Ano“.

Při cvičení, které v pátek avizovalo ruské ministerstvo obrany, se budou vypouštět mezikontinentální balistické rakety i střely s plochou dráhou letu. Prověří se bojová pohotovost a připravenost jednotek vyzbrojených těmito zbraněmi.

Cvičení se zúčastní i bombardéry schopné nosit jaderné zbraně, lodě a ponorky, které jimi jsou vyzbrojené. Do manévrů se zapojí i Severní a Černomořská flotila.

Ruská ponorka proplula Bosporem do Černého moře

Evropa

Putin bude na cvičení osobně dohlížet ze střediska ministerstva obrany. O tom, že manévry bude sledovat Lukašenko, informovala běloruská média.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek odmítl obavy, že jaderné cvičení dále posílí napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, které u hranic svého západního souseda shromáždilo podle USA až 190 tisíc vojáků.

Jde prý o součást pravidelného výcvikového procesu. Peskov dodal, že Rusko o chystaném cvičení informovalo „různé země prostřednictvím různých kanálů“.

Rusko provádí rozsáhlá cvičení svých jaderných sil každý rok, většinou na podzim.

Poprvé se však do něj zapojí lodě z Černomořské flotily, které ale nejsou vyzbrojené balistickými raketami, jen střelami s plochou dráhou letu Kalibr.

Foto: ČTK/AP

Ruský nadzvukový bombardér Tupolev Tu-22M3, který může nosit střely s plochou dráhou letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám