Hlavní obsah

Sedmiletý Maksym šel s maminkou k doktorovi. Ruská raketa je zabila oba

– Kyjev

Čtyřletá holčička Liza, jež se stala symbolem krutého ruského útoku na civilisty v ukrajinské Vinnycji, nebyla jedinou dětskou obětí. Po raketovém ostřelování zemřeli také sedmiletý Maksym a osmiletý Kyrylo. Dopad tří ruských raket Kalibr na město nepřežilo celkem 23 lidí.

Foto: Twitter/Arthur Charytonov

Sedmiletý Maksym Žarij se stal jednou ze tří dětských obětí ruského útoku na ukrajinské město Vinnycja

Článek

Osudu čtyřleté Lizy se média věnovala nejvíce kvůli tomu, že záchranáři na místě pořídili fotografie jejího roztrhaného tělíčka, ale také kvůli jejímu spojení s manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou, která se s dívkou s Downovým syndromem setkala při natáčení vánočního videoklipu.

V neděli se ve městě uskutečnil pohřeb Lizy, na který dorazil pouze její otec. Matka Iryna totiž nadále zůstává v kritickém stavu v nemocnici. Při útoku navíc přišla o nohu.

Ve Vinnycji pohřbili čtyřletou holčičku, která se stala symbolem ruského útoku

Válka na Ukrajině

Ve Vinnycji ale zemřel také sedmiletý Maksym Žarij, velký fanoušek stavebnic Lego. V době ruského útoku se pohyboval v lékařském centru Neuromed společně se svou matkou Viktorií, která pracovala v nedaleké vesnici Teplyk jako zubařka.

Klinika Neuromed byla součástí jednoho z obytných domů, který zasáhla jedna z ruských raket Kalibr vypálených z Černého moře.

KOMENTÁŘ: Zhrzené Rusko vede absolutní válku - Alex Švamberk

Komentáře

Osmiletý Kyrylo čekal na babičku. V autě uhořel zaživa

Třetí dětskou obětí byl osmiletý Kyrylo Pjachin. V době útoku čekal v autě se svým strýcem na babičku, která navštívila vinnycjskou banku. Jejich auto bylo jedním ze zhruba pěti desítek vozů, jež následkem útoku začaly hořet.

Kyrylo společně se svou rodinou utekl před ruskými vojáky z okupovaného Chersonu. Před čtyřmi dny uhořel ve voze zaživa, jeho strýc s těžkými zraněními skončil v nemocnici.

Útok na Vinnycju si vyžádal nejméně 24 obětí a více než 170 zraněných. Bezmála 30 lidí se stále pohřešuje.

Všichni zlikvidováni, chlubí se Moskva

Podle Moskvy bylo cílem čtvrtečního útoku ve Vinnycji údajné setkání zástupců velení ukrajinské armády se zahraničními dodavateli zbraní v místním Domě důstojníků, což je tvrzení, které nelze nijak ověřit.

Moskva obhajuje zabíjení civilistů ve Vinnycji verzí o schůzce vojáků v kulturáku

Válka na Ukrajině

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že ruské síly provedly úder "vysoce přesnými raketami Kalibr odpálenými z moře". Dům důstojníků ve Vinnycji přitom sloužil jako kulturní zařízení a toho dne se v něm připravoval koncert zpěvačky Roxolany. Mezi oběťmi byl i její zvukař.

„Všichni účastníci setkání byli následkem úderu zlikvidováni,” tvrdil Konašenkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám