Hlavní obsah

Sedmdesát migrantů proniklo přes hranice, Poláci je vrátili zpět do Běloruska

Varšava/Minsk/Moskva

Skupina asi 150 migrantů se v noci na pondělí pokusila přejít hranici z Běloruska do Polska, uvedla polská pohraniční stráž podle agentury PAP. Protože se o přechod pokusili na odlehlém místě, sedmdesát jich prošlo. Za celou neděli se jich pokusilo přejít hranici asi 350, uvedla polská pohraniční stráž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti evakuovaní do běloruského skladiště u hranic s Polskem dostávají teplé jídloVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské se v neděli okolo 19. hodiny pokusilo přejít hranici u Dubicz Cerkiewnych asi 150 migrantů.

„Útok začal házením kamenů směrem k polským pohraničníkům. Následovalo jejich oslepování baterkami a lasery,“ uvedla Michalská.

Migranti pak přes ostnatý drát položili kmeny a takto se pokusili hranici překonat. Sedmdesáti se to povedlo, dostali se na území Polska, pohraničníci je ale dopadli a sdělili jim, že polské území musí opustit a doprovodili je zpět na hranici.

Migranti na polsko-běloruské hranici prý odpalovali české zábleskové granáty

Evropa

Michalská si stěžovala na postup běloruských pohraničníků, kteří pokusu o přechod nejen přihlíželi, navíc oslepovali polské strážce hranic silnými světly a podněcovali migranty k překonání hranice.

Jinde na hranici k násilnému pokusu o přechod nedošlo.

Agresivita migrantů roste

Mluvčí polských tajných služeb Stanislaw Žaryn varoval, že skupiny migrantů jsou neustále agresivnější, stejně jako běloruští pohraničníci.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přitom v pondělí popřel, že by běloruští pohraničníci pomáhali migrantům v přechodu hranic.

„Naše politika vůči této migrační krizi zůstává stejná. Záměrně nikoho nepřevádíme přes hranice a dělat to nebudeme. Lidé tam jsou sami. A proč tam jdou, bylo řečeno tisíckrát,“ uvedl Lukašenko.

Polsko hrozí uzavřením hranice s Běloruskem

Zahraniční

Zdůraznil, že Bělorusko nechce konfrontaci. „Nechceme žádné zostření, ale budeme tyto chudáky chránit, jak to jen jde.“

Běloruská tisková agentura Belta současně zveřejnila rozhovor s migrantem z Iráku, který je u hranic. Podle Belty řekl, že jejich budoucnost je v Evropě, protože jim v jejich rodné zemi hrozí nebezpečí.

Dodal, že chtějí pracovat a rozvíjet se, přičemž v Iráku není žádná práce. Poděkoval Bělorusku za to, že mají vše nutné k životu Je mu jedno, jestli se dostane do Francie nebo Německa. „Domů se nevrátím, tam je to nebezpečné a bez perspektivy.“

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migrantka na polsko-běloruské hranici

Od počátku roku zaregistrovala polská pohraniční stráž 36 tisíc pokusů o nelegální přechod polsko-běloruské hranice, z toho sedm tisíc v listopadu, 17 300 v říjnu, 7700 v září a 3500 v srpnu.

Migranti na bělorusko-polských hranicích změnili taktiku

Evropa

Ruská hra, nebo polská hysterie 

Polský premiér Mateusz Morawiecki, který je na návštěvě v Pobaltí, v neděli řekl, že Evropa čelí synchronizované sérii krizí souvisejících s Běloruskem a obvinil Rusko, že stojí za aktuální migrační krizí.

Podle něj jde o první pokus destabilizovat Evropu od konce studené války, protože Moskva má chuť obnovit sovětskou říši. „Dramatické události, které se odehrávají před našima očima, mohou být jen předehrou k něčemu mnohem horšímu.“

Foto: Kprm, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na hranici s Běloruskem

Kreml to odmítl. „Tato hysterie je nafukována uměle,“ řekl jeho mluvčí Dmitrij Peskov agentuře TASS. „Je potřeba, aby NATO přestalo s provokativními akcemi na našich hranicích,“ dodal Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám