Hlavní obsah

Migranti na polsko-běloruské hranici prý odpalovali české zábleskové granáty

– Minsk

Migranti, kteří se v pondělí účastnili potyček na hranici mezi Běloruskem a Polskem u přechodu Bruzgi-Kuźnice, z běloruské strany na polské policisty kromě kamenů a dalších předmětů házeli údajně i zábleskové granáty vyrobené českou firmou Zeveta Bojkovice. Tvrdí to běloruská opoziční televize Nexta. Ministerstvo zahraničí na dotaz Novinek uvedlo, že Česko striktně dodržuje zbrojní embargo na Bělorusko a vyloučilo, že by došlo k udělení licence na vývoz granátů.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z polsko-běloruské hranice.

Článek

Polští policisté podle polského portálu gazeta.pl po pondělním incidentu uvedli, že migranty k potyčkám podněcovali příslušníci běloruských bezpečnostních služeb a není vyloučené, že tito příslušníci v civilu se také do násilností zapojili.

Použili při nich zábleskové granáty, které běloruská policie a armáda využily při potlačování protestů po loňských zmanipulovaných prezidentských volbách, které zajistily autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenko setrvání u moci.

V lese na polsko-běloruské hranici zřejmě zemřelo roční dítě

Evropa

Nexta na Twitteru zveřejnila příspěvek, podle něhož jde o „zásahové výbušky P1”. O nich Zeveta na internetu uvádí, že se používají pro speciální účely ozbrojených složek a pro výcvik bezpečnostních složek.

Tato firma loni v létě odmítla tvrzení, že její zásahové výbušky běloruská policie použila proti demonstrantům, a uvedla, že nikdy žádný vojenský materiál do Běloruska nevyvezla.

Záznam: Záběry z uprchlického tábora u bělorusko-polských hranicVideo: Reuters

Vývoz řešilo i ministerstvo zahraničí. „Interní šetření ministerstva zahraničních věcí na podzim 2020 neprokázalo, že by tehdy došlo k vývozům granátů firmy Zeveta Bojkovice do Běloruska. Ke stejnému závěru došlo i šetření BIS,“ uvedla nyní pro Novinky mluvčí resortu Eva Davidová.

Podle ní Česká republika striktně dodržuje zbrojní embargo na Bělorusko. „Udělení licence českými autoritami na vyvoz zábleskových granátu do Běloruska, které by mohly být aktuálně využity k interní represi nebo v současné krizi na bělorusko-polských hranicích, je zcela vyloučeno,“ dodala Davidová.

Ať EU přijme 2000 migrantů, zbytek pošleme zpět, navrhuje Bělorusko

Evropa

U hranic Polska a Běloruska živoří několik tisíc migrantů z krizových zemí, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Varšava a EU obviňují Lukašenkův režim, že migranty zneužívá v hybridní válce proti sedmadvacítce s cílem pomstít se jí za sankce, jež na něj uvalila.

Zákaz vývozu zbraní nebo vybavení, které by mohlo být použito k represím, do Běloruska přijala Evropská unie v roce 2011 kvůli porušování lidských práv. Od té doby jej každoročně prodlužuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám