Hlavní obsah

Schůzka Putina a Zelenského už byla na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská strana už byla téměř připravena souhlasit se setkáním prezidentů Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, odhalení ruských zvěrstev a poselství, které sebou do Kyjeva přivezl britský premiér Boris Johnson, ale jednání zastavily a schůzka už se jeví méně pravděpodobnou, napsal server Ukrajinska Pravda.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Johnson podle nejmenovaných zdrojů ukrajinského deníku z okolí prezidenta Zelenského do Kyjeva přivezl dvě prostá poselství: Putin je válečný zločinec, a tak je nutné jej porazit, a ne se s ním domlouvat. A jestli je Ukrajina ochotna s ním podepsat nějakou dohodu o zárukách, pak Britové nikoliv.

„Tento Johnsonův postoj svědčil o tom, že kolektivní Západ, který ještě v únoru Zelenskému navrhoval vzdát se a utéci, teď ucítil, že Putin v podstatě není tak všemocný, jak si představovali, a že právě teď se objevila příležitost s ním skoncovat,“ napsal deník.

Ukrajina zničila mýtus neporazitelnosti Putina. Válku vyhraje, prohlásil Johnson

Evropa

Tři dny po Johnsonově odjezdu z Kyjeva se objevil Putin na veřejnosti a prohlásil, že jednání s Ukrajinou uvázla ve slepé uličce. Za další tři dny do Kyjeva znovu přicestoval ruský miliardář a prostředník v jednáních Roman Abramovič a Zelenskyj prohlásil, že dohody s Ruskem o bezpečnosti by mohly být dvě: jedna by se měla týkat koexistence Ukrajiny s Ruskem a další výlučně bezpečnostních záruk, protože ne všichni jsou ochotni usednout za jeden stůl s Ruskem.

Pak podle zdrojů deníku nastoupila v bilaterálních jednáních pauza.

Johnson: Putin jedná jako krokodýl

Válka na Ukrajině

Britský premiér navštívil Kyjev 9. dubna. Ukrajinska pravda připomněla, že o týden dříve vedoucí ukrajinské delegace na jednáních s Rusy Davyd Arachamija odhadl, že schůzka prezidentů obou zemí by se mohla uskutečnit v nejbližší době v Istanbulu či Ankaře. O dva dny poději, 4. dubna, Zelenskyj prohlásil, že čím déle bude Rusko odkládat setkání prezidentů, tím bude pro Rusko hůře.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám