Hlavní obsah

Scholz kvůli vlažnému přístupu k Ukrajině ztrácí v Německu podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vlažný přístup Německa vůči hrozícímu konfliktu na Ukrajině rozlítil nejen spojence z NATO či Ukrajinu, ale výrazně změnil atmosféru také uvnitř Německa. Proti postoji kancléře Olafa Scholze se vyslovili nejen někteří členové vládnoucí SPD, ale také mnozí němečtí občané.

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Čtvrteční průzkum německého institutu Infratest dimap ukázal, že podpora Sociálnědemokratické strany klesla o tři procenta na současných 22. Poprvé od zářijových voleb má tak SPD u voličů nižší důvěru než koalice CDU/CSU, která je na 27 procentech.

Scholz si v posledních týdnech vyslechl kritiku nejen z Kyjeva, ale také od dalších evropských zemí za to, že se drží restriktivního postoje své země k vývozu zbraní do krizových regionů a také pomalu upřesňuje sankce, které by země uplatila vůči Rusku, jež by mohlo podniknout invazi na Ukrajinu.

Co pošlete příště? Polštáře? Kličko se zlobí na Berlín

Zahraniční

Ve středu se Scholz objevil v televizním vysílání ZDF. Moderátor se jej dotázal, jak se kancléř cítí, když jeho spojenci hovoří o německém přístupu jako o nespolehlivém. Scholz tento názor odmítl, načež ZDF pustila vyjádření německé ambasadorky ve Washingtonu Emily Haberové, která varovala před tím, že její země „má problém“.

Ten se částečně týkal nejen plynovodu Nord Stream 2, který převádí plyn po dně Baltského moře z Ruska do Německa, ale také vyjádření šéfa německého námořnictva Kaye-Achima Schönbacha, jenž řekl, že si „Putin zaslouží respekt a Ukrajina nikdy nezíská Krym od Ruska zpátky“.

USA: Nord Stream 2 se otevírat nebude, pokud Rusko napadne Ukrajinu

Zahraniční

Scholzovu autoritu také podkopává jeho nedostatečné vyhranění se proti bývalému kancléři Německa a také šéfovi SPD Gerhardu Schröderovi, který se jakožto předseda ruských energetických společností Nord Stream a Rosněfť (a čerstvě také nominant na člena dozorčí rady ruského státního plynárenského podniku Gazprom) stále vyjadřuje ke globálnímu dění.

Schröder se vzhledem ke svým funkcím stal spíše lobbistou a moderátor ZDF Scholze v podstatě vyzval, aby upřesnil, zda se radami bývalého kancléře řídí. „Pokud správně chápu naši ústavu, existuje pouze jeden kancléř – a tím jsem já,“ uvedl vyhýbavě Scholz.

Německo dosud uvedlo, že na Ukrajinu v rámci pomoci posílá pět tisíc přileb jako signál, že je na straně Ukrajiny. Bývalý boxerský šampion a nyní starosta Kyjeva Vitalij Kličko označil tuto podporu za vtip.

Scholz se chystá 14. února do Kyjeva a 15. února do Moskvy, kde by měl jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o Ukrajině, informovala v pátek agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám