Hlavní obsah

Lékaři stopy jedu v Navalného těle nenašli. Převoz do Berlína nedovolí

Moskva

Ruští lékaři kvůli špatnému zdravotním stavu opozičního předáka Alexeje Navalného nedoporučili jeho letecký převoz do Berlína. Navalnyj nyní leží v nemocnici v Omsku v bezvědomí a trpí příznaky otravy. Stopy jedu v jeho těle zatím doktoři nenašli. Letecký speciál vyrazil pro kritika Kremlu brzy ráno z Norimberku poté, co od ruských úřadů obdržel potřebná povolení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bratři Navalného a jeho spolupracovnice čekají před nemocnicí, kde opoziční předák ležíVideo: AP

 
Článek

„Hlavní lékař uvedl, že Navalného nelze převézt, protože jeho stav je nestabilní,“ napsala mluvčí opozičního předáka Kiry Jarmyšová na Twitteru a zároveň Kreml obvinila, že stojí za tímto rozhodnutím.

Dodala, že pokud Navalnyj zůstane v Omsku, je ohrožen jeho život, protože místní nemocnice není dostatečně vybavená.

Pro Navalného letí speciál, který ho má převézt na léčení do Berlína

Evropa

Ráno se podle agentury RIA Novosti sešlo lékařské konzilium, jehož se zúčastnili i specialisté z Moskvy, aby zhodnotilo zdravotní stav pacienta.

Německý letoun neziskové společnosti Cinema for Peace Foundation, který ho má přepravit do berlínské nemocnice Charité, už přistál v Omsku.

Navalnyj je v bezvědomí, letadlo s ním muselo nouzově přistát. Otrávili ho, míní mluvčí

Evropa

Navalnyj leží v bezvědomí v nemocnici v Omsku, kde muselo jeho letadlo nouzově přistát ve čtvrtek na cestě z města Tomsk. Podle Jarmyšové se u něho projevily příznaky otravy. „Předpokládáme, že ho otrávili něčím namíchaným do čaje,“ uvedla mluvčí.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj je od včerejšího dne v kómatu. Podle jeho mluvčí byl otráven, a to jedem v čaji, který si dával na letišti. Lékaři zatím diagnózu neoznámili

Zástupce hlavního lékaře omské nemocnice Anatolij Kaliničenko agentuře RIA Novosti řekl, že dosud nebyly identifikovány žádné jedy ani stopy jejich přítomnosti v krvi ani moči Navalného.

Německá kancléřka Angela Merkelová po čtvrtečním jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uvedla, že Navalnému bude poskytnuta „jakákoli lékařská pomoc“ ve Francii nebo v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám