Hlavní obsah

Rusové posilují dělostřelectvo v Brjanské oblasti. Od Charkova se stahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské jednotky v ruské Brjanské oblasti se přeskupují, uvedl v pátek ráno ukrajinský generální štáb. Podle něj jsou také posilovány o dělostřelecké útvary, které by mohly ostřelovat pohraničí přilehlé ukrajinské Černihivské oblasti. Naopak od Charkova jsou ruští okupanti vytlačováni a mění plány.

Foto: Novinky

Článek

Ruské jednotky se přeskupují i u Charkova, odkud byly vytlačeny, protiútok tam ale zatím zřejmě neplánují. Snaží se zastavit ukrajinský postup a uhájit obec Vesele.

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Evropa

Podle Institutu pro studium válek (ISW) ukrajinský protiútok „začíná vypadat velmi podobně jako protiofenzíva, která definitivně vytlačila ruské vojáky od Kyjeva”.

To prý donutilo ruské velitelství „udělat těžké rozhodnutí” bombardovat ukrajinské vojáky postupující u Charkova namísto bombardování města.

Institut pro studium válek ve své analýze dodal, že ústup od Charkova může naznačovat, že Rusko ustoupilo od plánu na obklíčení ukrajinských jednotek na východě Ukrajiny mezi Izjumem, Slovjanskem a Debelcevem.

Místo toho se zřejmě pokouší vytvořit menší kotel mezi Severodoněckem a Lysyčanskem. U řeky Severní Doněc aktuálně probíhají tvrdé boje.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

ISW poznamenal, že není jasné, „zda mohou ruské síly obklíčit, natož obsadit Severodoněck a Lysyčansk, i když se soustředí na tento mnohem omezenější cíl”. Důvodem je, že po ústupu Rusů od Charkova mohou Ukrajinci přesunout své jednotky k těmto městům.

V Doněcké oblasti se dál bojuje o město Rubižne. U Lymanu se Ruské jednotky pokoušejí zakopat ve vesnici Aleksandrivka.

U Doněcku se síly separatistů podporované Rusy pokusily o útok na Marjinku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám