Hlavní obsah

Rusové poprvé ukázali Američanům svou „naprosto nezranitelnou” raketu Avangard

– Moskva

Ruská armáda americkým kontrolorům poprvé ukázala svou novou strategickou zbraň Avangard. Prezident Vladimir Putin ji označuje za převratný vynález srovnatelný s prvním sputnikem z roku 1957. Okřídlená bojová část rakety dosahuje hyperzvukové rychlosti.

Foto: Profimedia.cz

Rusové testují novou strategickou zbraň Avangard

Článek

Američané si zbraň prohlíželi na nejmenované ruské střelnici v minulých třech dnech. Umožňují jim to kontrolní mechanismy smlouvy o omezení strategických útočných zbraní (START).

Raketa Avangard má podle ruských expertů mezikontinentální dosah a může letět v atmosféře sedmadvacetinásobně rychleji než zvuk. Přitom dokáže během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je "naprosto nezranitelná" prostředky protivzdušné obrany. Navíc je Avangard navržen s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v řídícím středisku při testu střely Avangard

Prezident Putin letos v únoru oznámil zahájení sériové výroby této zbraně, která má být do konce letošního roku poprvé zařazena do výzbroje pluku protivzdušné obrany nedaleko ruského Orenburgu.

Rusko-americká smlouva START má vypršet v roce 2021 a může být prodloužena o dalších pět let. Jednání ale váznou a obě strany se obviňují z nedostatečné vůle ustanovení smlouvy plnit. Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin před deseti dny prohlásil, že smlouva START pravděpodobně prodloužena nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám