Hlavní obsah

Afričané se hlásí jako dobrovolníci do konfliktu na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z některých afrických zemí se dobrovolně hlásí k bojům na Ukrajině, a to nejen na její stranu, ale také na ruskou. Důvodem je vidina výdělku nebo představa snadného vstupu do Evropy.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Východní část Mariupolu. Rusko útočí na východě Ukrajiny. O boj v jeho řadách se hlásí například Etiopané, kteří si od toho slibují vysoký výdělek.

Článek

„Vím, že to je válka, ne dětská hra. Ale být vojákem na Ukrajině je lepší než být tady,“ řekl pro BBC sedmadvacetiletý Nigerijec Ottah Abraham. „Až válka skončí, nejspíš tam budu moci zůstat. Navíc budu bojovat s nepřítelem a budu hrdina,“ dodal.

Moskva stahuje na Ukrajinu žoldnéře z Afriky

Evropa

Jihoafrická republika zaznamenala několik stovek přihlášek krátce po výzvě ukrajinské velvyslankyně v zemi, Ljubovy Abravitovové, napsal místní list Daily Maverick.

Velvyslankyně má na starosti celý region jižní Afriky.  Hlásí se jí dobrovolníci také z Madagaskaru, Mauricia, Zimbabwe, Namibie, Zambie a Botswany. Všichni ale musí čekat, než jejich dobrovolnictví schválí příslušný úřad.

Etiopané chtějí na ruskou stranu

Na druhou stranu v Etiopii se občané pokouší zapojit do bojů na ruské straně. V úterý k ruské ambasádě v Addis Abebě přišli, protože slyšeli, že se tam mohou zrekrutovat. Velvyslanectví se tomu ale brání.

„Solidaritu s Ruskem přichází vyjádřit mnoho návštěvníků. Někteří říkají, že chtějí pomoci, jakkoli je to možné. My ale nejsme náborová kancelář,“ řekla Marija Černuchinová, mluvčí velvyslanectví.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

Krom vidiny útěku z Afriky, láká tyto zájemce také žold. Doslechli se prý, že ruská armáda dobře platí. Nechali by se prý najmout i na jakoukoli jinou práci.

Etiopie patřila k zemím, které nehlasovaly v OSN o rezoluci odsuzující Rusko za invazi na Ukrajinu. Hlasování se zdrželo 17 afrických zemí včetně Jihoafrické republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám