Hlavní obsah

Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ruské jednotky v těžkých bojích na východě Ukrajiny stabilně postupují a získávají další území, uvedl ve čtvrtek americký Institut pro studium válek (ISW). Uvedl také, že Rusové chtějí na okupovaných územích vytvořit třetí obrannou linii proti případnému ukrajinskému protiútoku.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Ukrajinský vojenský náklaďák míří k frontě u Izjumu.

Článek

Tajemnice ukrajinského ministra obrany Hanna Maljerová uvedla, že boje jsou vedeny s maximální intenzitou při srovnání s předchozími ruskými nástupy. Podle ní budou dále eskalovat.

Rusové už kontrolují 95 procent území Luhanské oblasti. Ovládnou-li Severodoněck, budou kontrolovat všechna velká města na území Luhanské oblasti.

Ukrajinští vojáci připouštějí problémy

Válka na Ukrajině

ISW uvedl, že Rusko má nyní čtyři cíle. Hlavním je obsadit východ Ukrajiny. S tím souvisí snaha obklíčit ukrajinské vojáky, kteří ho brání, mezi Izjumem a pomezím mezi Doněckou a Luhaskou oblastí. Rusové se proto pokusili útočit na Bohorodyčne asi 30 km jihovýchodně od Izjumu a ostřelovali obce ležící směrem ke Slovjansku.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Pokračují ruské snahy obklíčit Severodoněck, jehož severovýchodní okraj už okupanti drží. Už obklíčili ukrajinské jednotky v oblasti mezi Zolotým a Orichivem.

Okupační jednotky také postupují na západ od Popasné, síly doněckých a luhanských separatistů plně ovládly Svitlodarsk a Midnu Rudu a vesnice u dálnice M03.

S hlavním cílem souvisejí i vedlejší. Těmi jsou operace u Charkova, operace na jihu Ukrajiny a také jednání Rusů na okupovaných oblastech.

Na jihu chtějí Rusové vybudovat třetí linii obrany, která by měla bránit případnému ukrajinskému protiútoku. Ten se očekává v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám