Hlavní obsah

Rusové intenzivně útočí na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dněpropetrovská oblast se stala v noci na středu terčem intenzivního ostřelování, píše server Kyiv Independent s odkazem na informace ukrajinského generálního štábu. Zasažena byla energetická infrastruktura a na místě vypukl velký požár. Ruská vojska dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout celý Donbas a udržet pozemní přístup na Krym, uvedl ve středu ráno ukrajinský armádní štáb.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajinu (k 26. dubnu)

Článek

Ruská armáda ostřelovala město Zelenodolsk a také vesnice Maryanske a Velká Kostromka v Dněpropetrovské oblasti. „Noc byla náročná. Dělostřelectvo ruské armády se zaměřilo na Zelenodolsk. Zasáhli podnik energetické infrastruktury. Uniká ropa a vypukl silný požár,“ uvedl guvernér Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

Boje pokračovaly v celé Luhanské oblasti, která byla terčem dělostřeleckého útoku, což potvrdil šéf regionální správy Serhij Hajdaj.

Do města Izjum ruské velení převedlo dva prapory ze 76. výsadkové útočné divize, tvrdí ukrajinský generální štáb. „Probíhají útočné akce nepřítele ve východní operační zóně s cílem nastolit plnou kontrolu nad územím Doněcké a Luhanské oblasti a udržet pozemní koridor s okupovaným Krymem,“ uvedla ukrajinská armáda.

Ukrajinci zaútočili na obsazený Hadí ostrov

Evropa

Největší aktivita ruských vojsk je pozorována na Slobozhanske, kde pokračují letecké údery a silně je dělostřelectvem ostřelováno město Charkov.

Ukrajinská armáda přiznala, že Rusové dobyli v Charkovské oblasti severovýchodní okraj osady Velyka Komyshuvakha a ovládli také osadu Zavody.

Ve směru Doněck provádí ruská armáda operace téměř po celé linii dotyku. Rusové se především soustředí na útočné operace v oblastech Severodoněck, Popasna a Kurakhiv s cílem plně ovládnout Popasnou a Rubižne a zintenzivňuje se ofenzíva na Lyman, Severodoněck a Slavjansk.

V ruské Bělgorodské oblasti vzplál muniční sklad

Evropa

V oblasti Jižní Buz a Tavrija se Rusové snaží udržet dříve obsazené pozice. Zlepšit taktické postavení se pokoušejí ve směru na Nikolajev, Kryvyj Roh a Záporoží. Za tím účelem přeskupují jednotky, provádějí vzdušný průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám