Hlavní obsah

Rusové dál provokují Židy. Tvrdí, že Izrael podporuje neonacisty na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Komentáře ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o tom, že nacistický vůdce Adolf Hitler měl údajně židovskou krev a že mezi největšími antisemity jsou právě sami Židé, má dohru. Ruské ministerstvo zahraničí po kritice ze strany vládních představitelů Izraele ještě přitvrdilo a uvedlo, že židovský stát podporuje údajnou neonacistickou ideologii na Ukrajině.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Článek

Podle ruského ministerstva nemůže obstát argument o židovském původu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Historie, píše dále ministerstvo, zná tragické příklady spolupráce mezi Židy a nacisty.

„Židovský původ prezidenta není zárukou ochrany před bujícím neonacismem v zemi,“ uvádí ruské ministerstvo zahraničí a dodává, že Ukrajina není jediná. Židovské kořeny má podle něj také lotyšský prezident Egils Levits, který „úspěšně kryje rehabilitaci Waffen SS ve své zemi“.

„(Izraelský ministr zahraničí Jair) Lapid a jeho kabinet tohle nevidí? Stejně tak cynicky ignorují ničení a hanobení památek vojáků Rudé armády, kteří zastavili holokaust a zachránili židovský svět,“ pokračuje ministerstvo zahraničí v rétorice, kterou nastolil Lavrov. Typicky nadsazené ruské prohlášení pomíjí, že mašinérie holokaustu byla zastavena až poté, co už jí padly za oběť miliony lidí, a židovský svět v té době existoval i v Americe.

Hitler, a Žid? Lavrov oživil starý blábol, naštvaní Izraelci si podají ruského velvyslance

Blízký a Střední východ

Lavrov o víkendu prohlásil, že ačkoli je Zelenskyj Žid, neznamená to, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. „Hitler byl také židovského původu. Největší antisemité jsou právě Židé,“ prohlásil Lavrov, což rozčílilo představitele Státu Izrael, jenž se přitom dosud staví k válce na Ukrajině neutrálněji než zbytek západního světa a napadené zemi neposílá zbraně, ale jen zdravotnické týmy a vybavení.

Při holokaustu zahynulo šest milionů Židů

Masové vyvražďování Židů za 2. světové války si vyžádalo přibližně šest milionů židovských obětí. Velká část z nich zahynula v nacistických koncentračních táborech. Hitlerovský režim vypracoval systém zabíjení v plynových komorách, aby bylo možné usmrtit co nejvíce lidí. Je to právě tento „průmyslový“ přístup k vraždění, který z holokaustu dělá zločin, jenž nemá v lidské historii obdobu. Tzv. konečnému řešení židovské otázky padlo za oběť přes 35 procent tehdejší světové židovské populace.

Konspirační teorie o tom, že měl Hitler židovské předky, což ho mohlo motivovat k antisemitským postojům, jsou nepravdivé a historikové je v minulosti opakovaně vyvraceli.

Hitlerův „židovský původ“
Podle jedné z teorií měla být údajná Hitlerova babička či prababička pochována na židovském hřbitově v Polné na Jihlavsku. V 19. století tam žily dvě židovské rodiny s příjmením Hüttler. Jedna z nich se později odstěhovala do Rakouska. Hitler se narodil v roce 1889 ve městě Braunau am Inn v Horním Rakousku, a tak mohlo vzniknout domnělé spojení. Původní doložená forma jména Hitlerových německých předků je přitom Hiedler.
Druhá teorie staví na tom, že Hitlerův otec Alois byl veden jako nemanželský a není jasné, s kým ho diktátorova babička Maria Schicklgruberová měla. Spekuluje se o jakémsi bohatém Židovi, jakékoliv důkazy ale chybějí.
V roce 2010 se také objevila studie zkoumající sliny žijících Hitlerových příbuzných, podle které se v jejich DNA objevuje chromozom haplotypu E1b1b1, který je typický pro obyvatele severní Afriky a částečně se vyskytuje též u aškenázských Židů. Nezvratný důkaz, který by dovolil tvrdit, že Hitler byl Žid, to ale není.

Izraelští politici okamžitě Lavrovova slova zkritizovali. „Takový komentář je neodpustitelný a skandální. Hrozný historický omyl, za který očekáváme omluvu,“ žádal Lapid.

„Židé sami sebe během holokaustu nevraždili. Nejnižší forma rasismu vůči Židům je tvrzení, že si Židé mohou za antisemitismus sami,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám