Hlavní obsah

Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Další mu poslal přesně mířený granát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Záběry z útoku dronu na ruský obrněný transportér BTR82, jehož jeden člen posádky ukázal na dron vztyčený prostředníček, zveřejnil v neděli poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Zdůraznil, že levný dron je schopný způsobit citelné škody.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Obrněný transportér BTR doněckých separatistů

Článek

„Záporožská oblast. Filigránská práce speciálních sil 15. hlavního direktorátu DVKR SBU (Tajné služby Ukrajiny),“ napsal Heraščenko do tweetu.

Na záběru z prvního, průzkumného dronu lze nejprve vidět osádku transportéru, který parkuje na dvoře nějakého podniku, jak z něj vynáší vybavení. Jeden z Rusů pak ukáže na dron vztyčený prostředníček.

Následuje střih na černobílé záběry z útočného dronu na shození dvou granátů a exploze. Detaily jsou nejasné, ale mohlo by jít o stejné místo, kde voják vztyčil prostředníček, které nebylo geograficky upřesněno. Není ani jasné, kdy mělo k útoku dojít.

Další záběry jsou opět z průzkumného dronu a zachycují poškozený transportér i budovu, jejíž část je ožehnutá. Transportér ale stojí na jiném místě a žádní vojáci u něj nejsou. Není jasné, v jakém časovém odstupu byly záběry pořízeny a za jakých okolností.

„To je nenákladná a efektivní metoda boje s okupanty. Náklady na takovouto útočnou multikoptéru – dron vyráběný Aerozvidkou – jsou jenom 35 až 40 000 dolarů. A efekt v podobě zničené ruské techniky by mohl být počítán měsíčně v miliardách dolarů,“ dodal s notnou nadsázkou Heraščenko podle kanálu Zenger. Podobných útoků se však zdaří jen málo.

Ruské jednotky v Záporožské oblasti jsou v posledních dnech aktivnější, jak se Rusové snaží proniknout ke Slovjansku, postoupit dále za Lyman a  definitivně dobýt celý Severodoněck.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám