Hlavní obsah

Ruský systém S-500 dokáže ničit hypersonické zbraně ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko úspěšně vyzkoušelo nový systém protivzdušné obrany S-500 Prometej. Všechny zkoušky dopadly výborně, řekl náčelník protiletadlových raketových vojsk generálmajor Sergej Babakov v rozhovoru pro armádní deník Krasnaja zvezda. Nový systém dokáže ničit i hypersonické zbraně ve vesmíru.

Foto: Reuters

Ilustrační foto. Rusko testovalo nový pobřežní obranný systém

Článek

„Uskutečnila se řada zkoušek s bojovými střelbami řízených protileteckých raket po vzdušných cílech. Všechny zkoušky skončily s kladným výsledkem,“ řekl Babakov.

Systém S-500 má ničit rakety středního doletu, ale v případě nutnosti má tato zbraň sestřelovat i mezikontinentální rakety v konečné fázi jejich letu. Kromě toho je S-500 schopen ničit aerodynamické cíle (letadla, vrtulníky a bezpilotní letouny), ale především hypersonické zbraně, dosahující pětinásobku nadzvukové rychlosti, a to i v „blízkém“ vesmíru. „Lze s jistotou říct, že nic obdobného prostě neexistuje,“ prohlásil Babakov o nové zbrani.

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Evropa

Vývoj systému S-500 Prometej probíhá od roku 2009. Prezident Vladimir Putin koncem června ohlásil, že systém bude brzy zaveden do armády. Spuštění sériové výroby se plánuje na rok 2025, napsal list Kommersant na svém webu s tím, že v nejbližších letech ruské zbrojovky nepočítají s vývozem, protože Moskva nejprve chce vyzbrojit svou armádu.

Firmy posílají další satelity na oběžnou dráhu. Virgin Orbit si pomohla upraveným letadlem

Věda a školy

Podle dostupných zdrojů má S-500 doplnit ruský systém S-400, jehož vývoz do Turecka způsobil roztržku mezi Ankarou a Washingtonem a USA kvůli tomu vyloučily Turecko z programu výroby a dodávek stíhaček F-35. Podle dřívějších zpráv amerických médií byl S-500 při testech s to zničit cíl ve vzdálenosti 480 kilometrů, což o 80 kilometrů překonává dosah S-400, podle ruských médií má mít dosah dokonce až 600 kilometrů. Ale spuštění sériové výroby bylo mezitím několikrát odloženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám