Hlavní obsah

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ozbrojené síly zahájily ve čtvrtek rozsáhlé vojenské cvičení na Krymu a v Černém moři, uvedla agentura TASS. Součástí cvičení jsou i vyloďovací operace, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Podle agentury AP ukazuje armáda sílu v době rostoucího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Moskva tím pokračuje v konfrontační linii, protože nacvičuje útočnou operaci, což je patrné i z rétoriky ruského ministerstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko pořádá u Krymu vojenské cvičení Video: Reuters

 
Článek

Aktivní fáze cvičení na ukrajinském Krymu, jenž Rusko protiprávně anektovalo, se účastní přes 10 tisíc vojáků s 1200 kusy vojenské techniky, více než 40 válečných lodí a 20 lodí podpůrných.

Na manévry dorazil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který na akci dohlíží. Kvůli cvičení Rusko již dříve uzavřelo část námořního a ve čtvrtek i vzdušného prostoru v Černém moři kolem Krymu. Proti tomu protestovala Ukrajina i Spojené státy.

Rusko přesunulo na Krym moderní bombardéry

Evropa

„Během aktivní fáze cvičení kombinovaných sil poskytly palebnou přípravu pro výsadek na polygonu Opuk na Krymu fregaty černomořské flotily Admiral Makarov a Admiral Essen. Korigování palby lodních děl zajišťovaly bezpilotní letouny vypuštěné z paluby fregat,“ uvedlo ministerstvo.

Palebnou podporu poskytovaly raketový křižník Moskva a malé rychlé čluny vyzbrojené raketami. Ty střílely raketami ráže 100 mm s dosahem přes 20 km.

„Poprvé se součástí výsadkové skupiny a lodí poskytujících přímo palebnou podporu po boku námořníků černomořské flotily staly posádky člunů řady Šmel a Serna z kaspické flotily,“ dodalo ministerstvo. Tyto čluny byly přepraveny po řekách. Vylodění pomáhaly zajišťovat i posádky ze severomořské flotily.

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Evropa

Cílem palby byly opevněné objekty chránící pobřeží a jejich posádky. „Aby se narušila pevnost nepřátelské obrany a zajistil námořní výsadek motostřeleckých jednotek, zapojilo se sedm vrtulníkových perutí, využívajících transprisních vrtulníků Mi-8 AMTŠ Těrminator a bitevních Kamov Ka-52 Alligator,“ dodala obrana.

V nízkých výškách, aby je nezachytily radary, létaly stíhací bombardéry Suchoj Su-30SM a bombardéry Suchoj Su-24 a Su-34. Stroje Su-30 nesly protilodní rakety Ch-31A s dostřelem 30 km. Z výšky 600 metrů shazovaly vysoce explozivní kazetové bomby.

Rusko zvýšilo počet vojáků u hranice s Ukrajinou na 120 tisíc, uvedl tento týden ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

U ukrajinských hranic je víc ruských vojáků než při invazi na Krym, varuje Pentagon

Evropa

Na Krymu je jich 40 tisíc. Ukrajina se obává další invaze, protože přibývá střetů na Donbasu mezi ukrajinskými vojáky a separatisty. Rusko popírá, že by chtělo zaútočit, a tvrdí, že vojáci jsou v oblasti jen kvůli manévrům. Ty však mají jasně útočné ladění.

Reklama

Výběr článků

Načítám