Hlavní obsah

Ruský soud vyřadil opozičníka Navalného z prezidentského klání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský oblastní soud ve středu zamítl odvolání opozičního politika Alexeje Navalného proti podmíněnému odsouzení na pět let za údajné okradení lesnického podniku Kirovles. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat na prezidenta ve volbách v březnu 2018.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský opozičník Alexej Navalnyj

Článek

"Soud se rozhodl ponechat rozsudek beze změny a nevyhovět odvolání obhajoby," uvedl soudce podle agentury TASS.

Soudního jednání ve městě Kirov, které leží asi 950 kilometrů severovýchodně od Moskvy, se Navalnyj nezúčastnil.

Jeho obhájce Vadim Kobzev avizoval, že rozhodnutí ruské justice opět napadne u Evropského soudu pro lidská práva, který už jednou dal Navalnému za pravdu. Advokát připomněl, že ruský soud v opakovaném procesu znovu nepřipustil svědky a znalce obhajoby.

Navalnyj, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, své soudní procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina.

Pokračuje v kampani

"Rozsudek neuznáváme. Právo zúčastnit se voleb je podle ústavy na mé straně a já hodlám kandidovat," řekl Navalnyj po únorovém odsouzení. Verdikt podle něj dokazuje, že Kreml ho před volbami hodnotí jako velmi nebezpečného. Pokračování kampaně  potvrdil také Leonid Volkov, šéf Navalného štábu.

Navalnyj podle obžaloby jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 zorganizoval podvod, při němž byl lesnický podnik Kirovles okraden o 10 tisíc metrů krychlových dřeva, a tím poškozen o 16 miliónů rublů (6,8 miliónu Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám