Hlavní obsah

V Rusku se demonstruje proti korupci, opozičního předáka Navalného zadrželi

Moskva
Aktualizováno

Z ruského Dálného východu od nedělního rána směřuje do západních oblastí země vlna demonstrací, kterou svým nedávným filmem o pohádkovém bohatství premiéra Dmitrije Medvěděva odstartoval vůdce opozice Alexej Navalnyj. Samotný Navalnyj byl v neděli zadržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v ruském NovosibirskuVideo: Reuters

 
Článek

Protesty zasáhly až 80 ruských měst. Jen ve 20 z nich jsou demonstrace povoleny. Podle moskevského rozhlasu se už konaly ve Vladivostoku, Komsomolsku na Amuru, v Chabarovsku nebo v západosibiřském Barnaulu.

Vyvrcholením protestních akcí je nedělní odpolední pochod v centru Moskvy, jehož uspořádání ale místní radnice nepovolila. Alexeje Navalného i jeho spolupracovníky už policie několikrát varovala, aby od průvodu upustili. Organizátoři ale akci považují za legální, protože radnice jim prý jiné místo včas nenabídla, jak ukládá zákon.

Ruská policie zadržela organizátora celostátních protestů proti korupci Alexeje Navalného v Moskvě .

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Zásah policistů proti demonstrujícím v Moskvě

Policisté zasahovali i ve Vladivostoku, kde se sešly téměř dvě tisícovky lidí, a 30 aktivistů zadrželi. Zatýkání je hlášeno i z jiných míst.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policisté hlídkující u protestních akcí v Moskvě

Navalnyj, který chce napřesrok kandidovat v prezidentských volbách, vyzval k nedělním demonstracím krátce po zveřejnění filmu obviňujícího Medvěděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.

Premiér údajně disponuje ohromnými pozemky v elitních lokalitách, vlastní dvě jachty, byty v historických vilách nebo vinařství v Itálii. Film natočil Navalného Fond boje s korupcí a na internetu ho zhlédlo už přes jedenáct miliónů uživatelů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Zásah policistů proti demonstrujícím v Moskvě

Navalnyj na svém blogu slíbil Moskvanům, že každému zadrženému účastníkovi pochodu pomůže s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva s perspektivou odškodnění až 10 tisíc eur (270 tisíc korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám