Hlavní obsah

Ruský generál v penzi sedl do suchoje a vznesl se nad Luhansk. Sestřelili ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhansk
Aktualizováno

Ukrajincům se v neděli podařilo sestřelit ruského generálmajora ve výslužbě Kanamata Botaševa, který v penzi neměl stání a vydal se v kokpitu bitevníku Su-25 nad frontovou linii v Luhanské oblasti. Informaci o smrti 63letého generála ruského letectva v úterý potvrdila ruskojazyčná mutace britské stanice BBC.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-25

Článek

Jako první o úspěšném sestřelu ruského stroje v neděli informoval ukrajinský generální štáb. Uvedl, že se podařilo zneškodnit bitevník Suchoj (Su-25) nad Luhanskou oblastí a pilot neměl čas se katapultovat.

Na internetové sociální síti Telegram, kterou ve velkém používají jak Rusové, tak Ukrajinci, se brzy na to začaly šířit zvěsti o tom, že měl být za kniplem sestřeleného stroje výše zmíněný generál.

Zprávy o Botaševově smrti se objevily i mezi ruskými piloty a podle ruskojazyčné BBC je potvrdili i jeho bývalí podřízení.

„Jednoduše nemohl zůstat stranou,“ řekl britské stanici jeden z nich, který si nepřál být jmenován.

Proč ovšem generál do letadla sedl a letěl nad Ukrajinu, není úplně jasné. BBC k tomu podotkla, že se možná velení ruského letectva nedostává kvalifikovaných pilotů.

Botašev patřil do nejvyšší třídy podle klasifikace ruských vojenských pilotů. Výcvik těchto pilotů trvá asi deset až 12 let a podle dřívějších informací agentury RIA Novosti stojí přibližně osm milionů dolarů (asi 184 milionů korun), uvedla BBC.

S Rusy budeme jednat, až Ukrajinu osvobodíme, řekl Zelenskyj

Evropa

„Na téhle planetě je jen několik lidí, kteří žijí nebem tak, jako jste jím žil vy. Nebe si bere ty nejlepší a dnes si vzalo vás. Sbohem, veliteli,“ napsal další bývalý kolega generála Botaševa.

Podle informací serveru Newsweek Botašev odešel do civilu v roce 2013 poté, co havaroval se strojem Su-27, který vůbec pilotovat neměl, protože nevlastnil příslušné povolení.

Rusové informaci o sestřelení svého generála oficiálně nepotvrdili ani nevyvrátili. Pokud se informace potvrdí, půjde o prvního generála, kterého Ukrajinci od zahájení invaze sestřelili.

Už není s námi, ale proti nám. Rusové považují rezignaci diplomata v OSN za zradu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám