Hlavní obsah

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Rusko ztratilo nad Ukrajinou velké množství letadel. Sestřelovány jsou i moderní bombardéry Suchoj Su-34. Důvodem je malá schopnost ruských sil potlačit protivzdušnou obranu nepřítele a absence vlastních letadel určených pro radioelektronický boj. Ruský úsudek může být navíc zkreslen tím, že mnohá ukrajinská letadla zničená na zemi, byla už stejně vyřazená.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Zničené radary na ukrajinské základně u Mariupolu

Článek

Jacek Siminski z odborného webu Aviationist uvádí jeden důvod pro opakované ztráty bombardérů Suchoj Su-34, které přitom s takovým úspěchem ničily syrská města.

„Suchoje Su-34 létají na Ukrajině těsně nad terénem, kde se snáze stávají terči ručních protiletadlových střel (MANPADS), jako jsou americké stingery nebo ruské igly,” uvedl Siminski.

Další expert Guy Plopsky vysvětlil i možný důvod riskantně nízkých přeletů: „Su-34 zřejmě létají nízko, aby nebyly odhaleny radarem. Systémy MANPADS zřejmě vyvolávají menší obavy.“

Ukrajinská protivzdušná obrana stále funguje, Rusové se jí bojí

Siminski uvádí, že důvodem zřejmě je, že se Rusům dosud nepodařilo zničit nebo eliminovat ukrajinskou protivzdušnou obranu (PVO). Bojí se proto létat výše, aby se jejich bombardéry nestaly oběťmi zbylých fungujících systémů PVO, raději využívají systému pro let nízko nad terénem.

Do zahraničních legií na pomoc Ukrajině se přihlásilo 20 tisíc dobrovolníků z 52 států

Válka na Ukrajině

Nezávislý analytik Plopsky uvádí, že ruským problémem je absence specializovaných letadel pro radioelektronický boj, které umožňují ničit nepřátelské systémy PVO a chránit vlastní stroje. Americké letectvo mělo například takto specializovaná letadla F-105G Thunderchief používaná už za války ve Vietnamu a stroje F-4 Phantom označované jako Wild Weasel nebo jejich moderní obdobu v podobě strojů EA-18G Growler.

„Ruské letectvo má mnoho typů letadel schopných nosit speciální střely proti radiolokátorům, ale nemá žádnou speciální platformu pro potlačení protivzdušné obrany (SEAD). Žádný ruský Wild Weasel neexistuje,“ uvedl Plosky. „Ruské taktické letectvo cvičí útoky na systémy protivzdušné obrany neřízenými zbraněmi, část jejich taktiky má spornou hodnotu,“ zmínil zastaralé ruské metody.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Mariupolská základny s radarem PVO

Rusové se sice pokusili zničit ukrajinskou PVO, jako to udělali Američané při útocích na Irák, dodal Plopsky, přičemž ale zdůraznil, že první vlna útoků nebyla zničující. „Rusko provedlo likvidaci nepřátelské protivzdušné obrany (DEAD) v rámci širšího úkolu potlačení schopností nepřátelských vzdušných sil, kdy útočili na letecké základny a systémy PVO i radary včasné výstrahy. Zdá se, že Rusko podniklo tyto útoky střelami s plochou dráhou letu, balistickými raketami a střelami určenými k ničení radarů. Jak bylo toto úsilí účinné, není jasné, ale část ukrajinských systémů PVO zůstala funkční,“ popsal situaci. Jedním z důvodů podle něj je, že některé systémy PVO jsou mobilní, takže se hůře ničí.

Ukrajinci zničili tureckým dronem další ruský systém Buk

Evropa

Plopsky také zmínil, že počet raket vypálených první den nebyl zdaleka tak vysoký, jako při americkém útoku na Irák v roce 2003. Tehdy bylo vystřeleno jen za první den 320 tomahawků. Rusové nyní vypálili nyní zhruba tolik, co spojenci v první den útoku na Libyi, což bylo asi 112 střel. Ukrajinské základny jsou přitom rozsáhlé a k jejich zničení je potřeba mnohem více raket.

Zničené ukrajinské MiGy byly asi vyřazené 

Záběry řady zničených MiGů-29 na ukrajinském letišti v Ivano-Frankivsku sice působí impozantně, jenomže šlo zřejmě o vyřazené stroje, z nichž bylo použitelné vybavení vymontováno. Možná sloužily jako návnada, protože stály volně na letištní ploše blízko u sebe a nebyly rozptýlené ani převezené do zodolněných úkrytů tzv. ÚLů, uvedl expert Asociace pro obranné a vojenské analýzy IISS Joseph Dempsey.

Ruská raketa také první den zničila řadu zaparkovaných cvičných L-39 Albatrosů na odstavné ploše, z nichž byl jen jeden výjezd, což opět ukazuje, že šlo o nepoužívaná letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám