Hlavní obsah

Rusku chybějí vojáci, posílá do bojů různé pomocné síly

Londýn/Kyjev

Ruským jednotkám chybí dostatečný počet mužů na to, aby zlomily ukrajinský odpor. Proto využívá nejrůznější pomocné síly, uvedla ve středu ráno v pravidelném informačním servisu rozvědka britské armády. Hojně jsou nasazování Čečenci.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s čečenskými bojovníky v Mariupolu

Článek

Rozvědka zmínila, že odhodlaná obrana Mariupolu neumožnila ani po deseti týdnech bojů Rusům plně ovládnout celé město a vedla k velkým ztrátám.

„Ve snaze překonat ukrajinský odpor využívá Rusko hodně pomocného personálu. Zahrnuje nasazení čečenských sil, zřejmě několik tisíc bojovníků prioritně soustředěných především v oblastech Mariupolu a Luhansku,“ uvedla tajná služba britské armády.

Zmínila, že v čečenských silách jsou jak jednotliví dobrovolníci, tak příslušníci jednotek národní grady, které zajišťují moc prezidenta Ramzana Kadyrova. Ten podle britské rozvědky osobně dohlíží na nasazení čečenských jednotek, zatímco jeho bratranec Adam Delimchanov zřejmě působí jako polní velitel čečenských jednotek v Mariupolu.

Delimchanov osobně komunikoval s veliteli jednotek milicí Doněcké a Luhanské lidové republiky, zajišťoval, aby dobrovolníci posilovali ruské jednotky na Ukrajině, a také, aby Kadyrovovi muži dostávali prioritně podporu.

Ruským silám docházejí „záložáci“

Evropa

Britská rozvědka dodala, že hojné nasazení Čečenců dále potvrzuje problémy Rusů s lidskými zdroji pro válku na Ukrajině. Nasazování podobných útvarů přispívá k nejednotnosti ve velení, což dále oslabuje ruské operace.

V oblasti Donbasu, ale i v bojích u Izjumu a Sveverodoněcku byly hojně nasazovány jednotky samozvaných separatistických republik. Potvrzují to jak záběry z fronty v Mariupolu, kde jsou často vidět tanky milice doněckých separatistů, tak odposlechy komunikace příslušníků jednotek. Někteří navíc nechtěli jít do bitev, ze kterých měli pocit, že v nich budou jen obětováni.

Rusové převážejí padlé z Ukrajiny v noci po malých skupinách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám