Hlavní obsah

Rusko zvolí prezidenta bez pozorovatelů z OBSE

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nevyšle k ruským prezidentským volbám v březnu své pozorovatele. Zdůvodňuje to byrokratickými překážkami, které jí Moskva klade.

Foto: Sergej Karpukin, Reuters

Favoritem prezidentských voleb je vicepremiér Dmitrij Medveděv.

Článek

„Litujeme, ale od dohledu nás zdržují okolnosti,“ oznámil ve čtvrtek Spencer Oliver, šéf dohližitelů organizace.

Pozorovatelský orgán organizace (OSCE) se s Ruskem přel ohledně velikosti a složení týmu pozorovatelů. Ruská volební komise v lednu oznámila, že počet dohližitelů během prezidentských voleb 2. března omezí na sedm desítek, ačkoliv na poslední volbu prezidenta v roce 2004 v zemi dohlíželo téměř 400 členů organizace.

Opakování prosincového scénáře

OBSE se kvůli průtahům a restrikcím ze strany Moskvy dostala s Kremlem do křížku už před prosincovými parlamentními volbami . Do Ruska se nakonec vydalo jen pár dohližitelů a organizace později volby odsoudila jako neregulérní , neboť v předvolební kampani nedostala prostor opozice.

Favoritem březnových voleb je prezidentem Vladimirem Putinem protežovaný nynější vicepremiér Dmitrij Medveděv. Dalšími uchazeči jsou šéf Demokratické strany Ruska Andrej Bogdanov, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a šéf komunistů Gennadij Zjuganov. Opozičnímu představiteli Michailu Kasjanovovi úřady kandidaturu zrušily.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin hrozí USA kvůli pozorovatelům OBSE

Rusko má podle prezidenta Vladimira Putina informace, že Spojené státy ovlivnily nedávné rozhodnutí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)...

Výběr článků

Načítám