Hlavní obsah

Na policii se přihlásil útočník, který zbil německého politika. Na stanici přišel s maminkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii v Drážďanech se přihlásil 17letý mladík, který se přiznal, že zbil sociálnědemokratického europoslance Matthiase Eckeho, když vyvěšoval volební plakáty. Podle deníku Bild jde o jistého Quentina J., který se na stanici dostavil hodinu po půlnoci s maminkou.

Foto: Profimedia.cz

Volební plakát Matthiase Eckeho

Článek

Mladík se prý v doprovodu matky přiznal k napadení lídra saské kandidátky sociální demokracie (SPD). Další podrobnosti k útoku neuvedl. Za speciálních podmínek mu po podání vysvětlení bylo umožněno odejít domů a další výslech ho čeká za přítomnosti právníka, uvedl Bild.

Policie uvedla, že mladík v minulosti neměl problémy se zákonem. Vyšetřovat ho bude na svobodě, protože podle ní nehrozí, že by se pokusil uprchnout. Policie nadále pátrá po dalších útočnících.

K útoku došlo v pátek po 22. hodině. „Najednou se objevili tři nebo čtyři cizí lidé, uráželi celý tým, který plakáty vylepoval, a pak ho (Eckeho) najednou začali brutálně mlátit,“ řekl deníku BILD šéf saské SPD Henning Homan (44). Těžce zraněný Ecke je v nemocnici, kde musel podstoupit operaci.

Útok odsoudili němečtí politici včetně kancléře Olafa Scholze. V pátek došlo rovněž k napadení osmadvacetiletého pomocníka Zelených, který stejně jako Ecke rozvěšoval propagační materiály. Násilníci ho bili a kopali a způsobili mu zranění. Po ambulantním ošetření však mohl odejít domů.

Ničení stánků a plakátů

V Drážďanech napjatá předvolební situace pokračovala i v sobotu. Tři lidé v sobotu odpoledne zaútočili na stánek protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), který strana používala v kampani před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Dvě 23leté ženy a 28letý muž při útoku na stánek AfD poškodili tabuli, plakáty a stůl, informovala podle agentury DPA policie. Policisté podezřelé z činu zadrželi na základě informací od svědků. Vyšetřováni budou kvůli poškozování cizí věci.

Policie také informovala, že skupina asi 20 mladých lidí v noci na dnešek poškodila volební plakáty různých politických stran. Policie po oznámení od jisté svědkyně přistihla při činu 17letého mladíka, který ničil plakát strany Levice.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních.

Útočníci v Drážďanech těžce zranili lídra kandidátky saské SPD, vylepoval plakáty

Evropa

Výběr článků

Načítám