Hlavní obsah

Rusko ztratilo kvůli špatnému velení a absenci vybavení většinu 35. armády

Rusko přišlo v bojích u Izjumu o skoro celou 35. kombinovanou armádu, napsal ruský blogger skrývající se za jménem Bojcovyj Kot Murz. Podle něj to bylo důsledkem nekompetentnosti velitelů. Příspěvek, na který upozornil americký Institut pro studium válek (ISW), musel být na základě cenzurního zásahu stažen, protože dehonestoval armádu.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ruský voják zabitý při bojích v Charkovské oblasti.

Článek

Podle bloggera podcenili velitelé 38. a 64. samostatných gardových motostřeleckých brigád z Dálného východu boj v lesích a zbylo jim jen necelých sto vojáků.

Autor příspěvku uvedl, že velitelé také nenechali opravit dělostřelecké systémy, které měly vojákům poskytnout dělostřeleckou podporu.

Vojáci také nedostali adekvátní vybavení, neměli ani dost lopat, aby se mohli zakopat, takže pro ně byla minometná a dělostřelecká palba nepřítele vražedná.

Chyběla jim i zařízení pro šifrovanou komunikaci, měli jen klasické polní telefony T-57 a museli používat komunikaci přes mobilní telefony.

Rusko přesunulo do Chersonské oblasti atomová děla

Evropa

Kvůli absenci komunikace mezi vojáky a velením se podařilo Ukrajincům zasáhnout ruské předsunuté pozice drony.

Postoupit ve směru od Izjumu se nepodařilo také proto, že se žoldnéři z Vagnerovy skupiny a z uskupení Redut odmítli zapojit do boje s tím, že jim ruská armáda nezaplatila dost peněz.

ISW upozornil, že nemůže potvrdit pravost informace, ale je v souladu s předchozími zprávami o ruských operací u Izjumu a velkých ztrátách vojáků v bojích v oblasti.

Podle kanálu Igora Strelkova na Telegramu je autorem seržant, který bojuje tři roky na frontě. Igor Strelkov bylo krycí jméno rozvědčíka GRU Igora Girkina, který v roce 2014 podněcoval separatisty na Donbasu.

Boje v Severodoněcku, Rusové utrpěli ztráty u Slovjansku

Evropa

Chybí zdravotnický materiál

K vysokým ztrátám podle bloggera přispělo i nedostatečné zásobování zdravotnickým materiálem a absence polních nemocnic. Chyběly hlavně kvalitní turnikety, aby se zastavilo krvácení při zranění končetin.

Lékárničky měly často prošlou dobu použitelnosti a vybavení nemocnic celkově nebylo tak kvalitní jako ukrajinské, protože ukrajinští vojáci těží z velké podpory dobrovolnických organizací, které jim zajišťují jinak chybějící vybavení.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě moskevské vojenské nemocnice

Kvůli tomu byly mnohým vojákům amputovány končetiny, jež by jinak šly zachránit.

I toto je podle ISW koresponduje s jinými zjištěními o špatné zdravotní péči u ruských frontových jednotek a přispívá to k demoralizaci vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám