Hlavní obsah

Rusko ustavilo pro válku třetí armádní sbor

– Londýn

Rusko ustavilo třetí armádní sbor, uvedla ve středu britská vojenská rozvědka. Tato mohutná pozemní síla by mu měla podpořit už působící jednotky na Ukrajině. Podle Britů ale ani ona nebude schopna rozhodnout válku.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják na hlídce u hydroelektrárny v Nové Kachovce

Článek

Nově ustavený třetí armádní sbor má základnu u Mulina v Nižněnovgorodské oblasti východně od Moskvy. Jádrem by měly být nově budované dobrovolnické prapory, kdy každá z oblastí a republik Ruské federace má vybudovat nejméně jeden. Mají být tvořeny na teritoriálním základě, tedy lidmi z jedné oblasti, což by mělo posílit vazby mezi jejich příslušníky a zvýšit bojeschopnost.

Místní ruští politici potvrdili, že dobrovolníkům byly nabídnuty lukrativní příspěvky za vstup do praporů a sboru a za nasazení na Ukrajině.

O boj na Ukrajině je chabý zájem

Britská rozvědka uvedla, že armádní sbor obvykle tvoří v Rusku patnáct až dvacet tisíc vojáků, ale podle ní bude obtížné dosáhnout tohoto počtu vzhledem k malému zájmu dobrovolníků bojovat na Ukrajině. V některých oblastech mají dobrovolnické prapory jen dvě stě příslušníků, uvedl už dříve washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Nejúspěšnější je verbování v oblastech s vysokou nezaměstnaností, ruské úřady ale musely začít odkládat výplaty bonusů, které se původně vyplácely hned po podpisu smlouvy, aby se toho nedalo zneužívat a dezertovat s penězi.

Rusko má na naverbované vojáky fintu s penězi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám