Hlavní obsah

Rusko udržuje další vojáky u hranic s Ukrajinou, na frontě tvrdé střety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko udržuje své vojáky v Brajnské a Kurské oblasti sousedící s Ukrajinou, upozornil v pondělí ukrajinský generální štáb. Oznámil také, kde všude ruské jednotky ostřelovaly pozice ukrajinských obránců. Palba byla vedena podél celé linie fronty. Raketami HIMARS bylo při odvetném úderu zasaženo město Melitopol.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

U Charkova bylo ostřelováno přes deset obcí, pod palbou byl také Slovjnask. Místy Rusové nasadili i letectvo. U Kramatorsku, který byl ostřelován, stejně jako katastry sedmi okolních obcí, se ruské jednotky pokusily o průlom, ale útok u Vercheňokamjanského byl odražen.

Několikrát se pokusily ruské jednoty o útok u Bachmutu, který byl rovněž, stejně jako jeho okolí pod těžkou palbou. Útočily u samotného města i v Zajcevu, Jakovlivky a Veršyny, ale pokaždé byly zatlačeny zpět.

Ruské síly se opět pokusily útočit u Avdijivky směrem na Pisky, kudy vede hlavní silnice. Útoky podporovaly dělostřelectvo a letectvo, přesto však neuspěly. Dělostřelecké palbě a náletům čelilo 15 obcí.

O šturm se ruské jednotky pokusily i v Záporožské oblasti u Marjinky Ševčenka. I tam byly zatlačeny zpět.

Rakety HIMARS udeřily v Melitopolu

Ostřelována však byla i Vinnycká oblast, kam dopadly rakety v neděli mezi 19:45 a 22:44. Zasaženo bylo podle místní vojenské správy několik vojenských objektů, což si vyžádalo oběti, napsala Ukrajinska pravda.

Z raket HIMARS byl v noci na pondělí ostřelován okupovaný Melitopol, uvedl ukrajinský starosta města Ivan Fedorov. Podle něj byly terči objekty, které využívá okupační armáda, přičemž se podařilo zničit velké množství techniky a zabít asi sto vojáků v kasárnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám