Hlavní obsah

Rusko stupňuje raketové útoky, protože se mu nedaří na bojišti, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko stupňuje své raketové a letecké útoky, protože se mu nedaří na bojišti, prohlásil v projevu v noci na středu prezident Volodymyr Zelenskyj. V příhraničních oblastech ukrajinské síly zaznamenávají ruské „sabotážní akce“.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Jde o jakýsi pokus kompenzovat ruské armádě sérii neúspěchů na východě a jihu naší země. Nemohou se prokázat úspěchem v oblastech, kde se snaží postupovat, proto zvyšují aktivitu v raketových a leteckých úderech,“ prohlásil Zelenskyj. Zmínil útoky, které v posledních 24 hodinách zasáhly cíle ve Lvovské, Sumské, Černihivské či Luhanské oblasti.

Ruští zajatci: Podplukovník střílel vlastní zraněné vojáky

Evropa

Podle něj tyto útoky nemají zásadní vojenský dopad. „Tyto útoky, jako mnohé další předtím, v zásadě nic nemění,“ řekl. Ukrajinská armáda však posílí svou protivzdušnou obranu.

Kyjev dále usiluje o to, aby dostal do bezpečí své vojáky, kteří se stále nachází v hutním komplexu Azovstal v Mariupolu. „Evakuační mise pokračuje, dohlíží na ni naši vojáci a příslušníci zpravodajských služeb,“ uvedl Zelenskyj s tím, že pokračují také jednání s Ruskem. „Do rozhovorů jsou zapojeni nejvlivnější mezinárodní zprostředkovatelé,“ dodal.

Ve zničeném Mariupolu hrozí cholera, varuje Světová zdravotnická organizace

Evropa

Server The Kyiv Independent napsal, že Zelenskyj podepsal výnos, kterým zřizuje komisi, jež bude mít za úkol vyhodnotit škody způsobené Ukrajině ruskou vojenskou agresí. Úkolem orgánu bude rovněž zajistit kompenzace za škody způsobené ruskou armádou a nastavení opatření pro poválečnou obnovu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám