Hlavní obsah

Rusko si stěžuje na další americkou vojenskou pomoc Ukrajině, vadí mu raketomety

Washington/Kyjev

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu reagovalo na americké sdělení, že Washington poskytne Ukrajině další pomoc ve výši 400 milionů dolarů. Její součástí budou i další čtyři salvové raketomety HIMARS. Americký prezident Joe Biden už pomoc v pátek schválil.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Záběry systému HIMARS na Ukrajině

Článek

„Reagovali jsme na prohlášení Pentagonu o chystané dodávce dalších čtyř salvových raketometů HIMARS na Ukrajinu. Za tímto rozhodnutím stojí nezadržitelná touha Washingtonu protahovat konflikt za každou cenu,“ uvedla ruská ambasáda ve Washingtonu.

Po dodání dalších čtyř raketometů HIMARS jich bude mít Ukrajina celkem 12.

Ruští bloggeři podporující ruskou operaci na Ukrajině kritizují Moskvu, že místo protestů by měla ruská armáda lépe chránit týl, který tyto raketomety s dostřelem až 70 km ohrožují.

Rusko se chlubí použitím další naváděné dělostřelecké munice

Evropa

Igor Girkin upozornil, že ruské týlové jednotky nedostatečně maskují sklady zbraní a munici a nerozptylují je na více míst.

Ruský důstojník Alexej Surokin vyzval ruské velení, aby se přizpůsobilo nové situaci a novým hrozbám na frontě.

Rusko se obává ukrajinského protiútoku

Podle ruského velvyslanectví Ukrajinci nepoužívají dodané zbraně k obraně.

„Tvrzení vysokých amerických představitelů, že vojenské produkty používají Ukrajinci k obranným účelům, jsou chybná.“

Při pohledu na rozlohu Ruskem okupovaných území je však jasné, že se Ukrajina zoufale brání ruskému postupu. Podle ruského velvyslanectví ale americké zbraně slouží ke „zničení měst na Donbasu“.

Ty však, jak ukazuje Mariupol, Severodoněck či Popasna, zničila palba ruské artilerie.

Moskevský zastupitel odsoudil válku. Dostal sedm let

Zahraniční

Institut pro studium války (ISW) v pátek upozornil, že ruské jednotky navzdory vyhlášené operační pauze pokračují v bojích a pokoušejí se postoupit k Bachmutu a Slovjansku i Kramatorsku, i když se současně přeskupují.

Podle něj Rusové pokračují v omezené ofenzivě, protože se obávají, že by se jinak chopili iniciativy Ukrajinci a podnikli protiútok. Do ruských operací jsou však nasazeny menší síly, než byly použity k dobytí Severodoněcku a Lysyčansku.

ISW upozornil, že snahou těchto omezených útoků je přesvědčit nepřítele, že žádná operační pauza nenastala nebo je příliš malá, takže není prostor se chopit iniciativy a přejít k protiofenzivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám