Hlavní obsah

Moskevský zastupitel odsoudil válku. Dostal sedm let

Moskevský soud v pátek odsoudil k sedmiletému vězení městského zastupitele Alexeje Gorinova, který podle něj šířil falešné zprávy o ruské armádě. Gorinov odsoudil ruský útok na Ukrajinu a označil ho za válku, napsal ruskojazyčný server BBC. Moskva o invazi hovoří jako o „speciální vojenské operaci“.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Gorinov u soudu

Článek

Gorinov je prvním představitelem opozice, navíc na volené pozici, který za své protiválečné postoje dostal trest odnětí svobody, píše agentura AFP. Další aktivisté nicméně čekají ve vazbě na soudní proces.

Šedesátiletý Gorinov „úmyslně spáchal zločin a věděl, že jde o veřejné ohrožení, které může mezi občany vyvolat obavy a úzkost“, citoval list Novaja gazeta Evropa rozhodnutí soudu. Gorinov kvůli tomu podle soudkyně stráví sedm let v trestanecké kolonii.

Kdy zastavíš válku? křičeli na Lavrova v Indonésii

Svět

Policie Gorinova zadržela 26. dubna, o den později ho soud poslal do vazby. Zastupitel podle vyšetřování společně s další zastupitelkou Jelenou Kotěnočkinovou letos 15. března na oficiální schůzi učinil několik prohlášení, jejichž součástí byly „nepravdivé údaje o ozbrojených silách Ruské federace“.

Oficiální „pravda”

Gorinov mimo jiné nazval „speciální operaci“ válkou a hovořil o smrti ukrajinských dětí. Tyto informace přímo odporují oficiálním informacím ruského ministerstva obrany, uvádí soud v odůvodnění.

Záznam schůze, kde se oba zastupitelé vyjadřují proti válce, se objevil na oficiálních účtech správního úřadu na několika sociálních sítích. Podle BBC je na záznamu slyšet, jak Gorinov debatuje s jiným zastupitelem o pořádání soutěže pro děti a argumentuje, že podobná akce během války působí jako „hostina uprostřed morové rány“. V tom ho podpořila i Kotěnočkinová.

Dalším proviněním Gorinova byl podle žalobce návrh, aby schůze správního úřadu začala chvílí ticha za oběti války na Ukrajině.

Litva, Itálie i Polsko. Proruští hackeři mají po Česku na mušce další cíle

Bezpečnost

Postih pravděpodobně čeká i Kotěnočkinovou, která však Rusko opustila. Ruské úřady ji podle listu Novaja gazeta Evropa umístily na seznam mezinárodně hledaných osob.

Gorinov při vyhlášení verdiktu držel v ruce plakát s nápisem „Potřebujete pořád tuhle válku?“ píše BBC. Podle agentury AFP mu těsně před oznámením výše trestu tleskali zástupci veřejnosti přítomní v soudní síni, které kvůli tomu soud vykázal ven.

Jednotky Moskvy vpadly na Ukrajinu letos 24. února. Za šíření lživých zpráv o působení ruských ozbrojených sil na Ukrajině hrozí v Rusku až 15 let vězení. Za takové zprávy jsou ale považovány všechny informace, které nejsou přesně v souladu s oficiálním výkladem Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám