Hlavní obsah

Rusko se vylidňuje

Moskva

Od ledna do května letošního roku se počet obyvatel Ruska snížil o 430 tisíc. Vyplývá to z údajů ruské Federální služby státní statistiky zveřejněných v pátek.

Foto: Archiv

Ruský občanský průkaz

Článek

Celkový počet obyvatel klesl k 145,1 milionu. Rusko mezi ně počítá i obyvatelstvo anektovaného Krymu. Bez něj by v zemi žilo celkem 142,7 milionu lidí.

Jde o nejnižší číslo v ruské populaci od anexe Krymu v roce 2014.

Od začátku letošního roku se průměrně počet obyvatel v Rusku snižuje o 86 tisíc lidí měsíčně. Takový pokles, jak poznamenal server Moscow Times, Rusko nezaznamenalo ani při vrcholech pandemie koronaviru, který podle oficiálních údajů zabíjel více než tisíc lidí denně.

Dosud nejhorší úbytek evidovalo Rusko v roce 2002, kdy byl měsíční průměr 57 tisíc lidí. V celém roce tehdy počet obyvatel klesl zhruba o 700 tisíc.

Věznici s ukrajinskými zajatci v Olenivce nechali Rusové explodovat. Máme důkazy, tvrdí Kyjev

Evropa

Samotná úmrtnost navíc v Rusku podle statistik v porovnání s předchozím rokem klesla. Snížil se ale také počet narozených dětí. Na každý porod připadalo 1,7 úmrtí.

K poklesu počtu obyvatel přispěl hlavně prudký odliv migrantů spojený s válkou na Ukrajině. Těch bylo přibližně 75 300.

Statistiky navíc nezahrnují lidi, kteří z Ruska odešli po začátku invaze. Takových lidí může být podle odhadů i několik desítek až stovek tisíc lidí. Naprostá většina z nich však má nadále trvalý pobyt v Rusku a do statistik se tedy nadále započítávají jako žijící v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám