Hlavní obsah

Rusko se chlubí použitím další naváděné dělostřelecké munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské dělostřelectvo na Ukrajině nasazuje další naváděné dělostřelecké granáty. Po Krasnopolu jsou to granáty Kitolov a také naváděné minometné granáty Gran. V pátek to uvedla agentura TASS s odvoláním na zdroj z ruské armády. Je to poprvé, co použití Kitolovu a Granu na Ukrajině armáda potvrdila v době, kdy naváděnou dělostřeleckou munici už nasazuje Ukrajina.

BEZ KOMENTÁŘE: Granát Krasnopol zničil ukrajinské bojové vozidlo pěchotyVideo: Ministerstvo obrany Ruské federace

 
Článek

Podle zdroje agentury TASS jsou všechny tři typy přesné dělostřelecké munice naváděny pomocí laseru. Laser na dronu typu Orlan osvítí cíl a granát jej pak zasáhne.

Krasnopol je naváděný granát ráže 152 mm, Kitolov existuje ve dvou verzích jako minometný ráže 120 mm (Kitolov 2) a jako dělostřelecký ráže 122 mm (Kitolov 2M). KM-8 Gran je určen jen pro minomety ráže 120 mm.

Podle zdroje TASS se Gran a Kitolov používají k ničení bojových cílů, zejména opevněných pozic a bunkrů nebo palebných postů a pozic ukrajinského dělostřelectva.

Systémy Gran a Kitolov vyvinula Šipunovova konstrukční kancelář v Tule. Gran, jehož vývoj byl ukončen loni a který se vypaluje z minometů ráže 120 mm, je určen k ničení stacionárních i pohyblivých cílů, ať už opevněných, nebo nepancéřovaných, a to ve dne i v noci.

Granát je vysoce explozivní a má naváděcí čidlo 9E430. Dostřel se pohybuje mezi 1500 a 9000 metry.

Kitolov má také vysoce explozivní granát s poloautomatickým a laserovým naváděním, který je určen k ničení dobře bráněných opevněných cílů.

Krasnopol má kratší dostřel než západní munice

Rusko dosud přiznávalo, že na Ukrajině používá naváděné granáty ráže 152 mm Krasnopol. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo i několik záběrů z jejich nasazení.

Podle TASS je nyní využívána varianta Krasnopol M2 s delším dostřelem 26 km a vyšší přesností zásahu. Starší verze měla dostřel 20 km. Využít se dá ve dne i v noci, a to i v případě, že je pod mrakem nebo fouká silný vítr.

Dostřel těchto granátů vypalovaných z houfnic Msta a Koalicija je ale mnohem menší než u podobných granátů vypalovaných ze západních houfnic ráže 155 mm.

Z německé houfnice PzH 2000 i francouzské houfnice Caesar lze střílet granáty s dnovou složí (BB, tzv. Base-Bleed, odpařovací základna) do vzdálenosti 40 km.

Pokud mají granáty raketové urychlení (RAP), mohou dostřelit do vzdálenosti 50 až 70 km.

Americké granáty M982 Excalibur určené pro houfnice M777, M109 Paladin a německé PzH 2000, které jsou naváděné inerciálně a GPS, mají dostřel v základní verzi od kilometru do 23 km a pokud jsou vybavené ploškami na těle, tak je maximální dostřel 40 až 57 km.

Reklama

Výběr článků

Načítám