Hlavní obsah

Rusko provedlo třetí zkušební start těžké rakety Angara-A5

Rusko provedlo v pondělí další test nové těžké rakety Angara-A5. Jde o třetí zkušení let nosiče schopného dopravit do vesmíru více než 20 tun nákladu, který byl podle agentury Interfax několikrát odložen. První test se uskutečnil v prosinci 2014 a přestože byl úspěšný, plnému nasazení nové rakety do provozu zabránila řada problémů. Druhý zkušební start byl loni v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Angara-A5

Článek

Dnes třístupňová raketa odstartovala ve 22:00 moskevského času (20:00 SEČ) z  kosmodromu Pleseck, který se nachází na severu evropské části Ruska. Tento zkušební let byl přitom byl v posledních dnech podle agentury Interfax několikrát odložen. Agentura TASS informovala o jednom odkladu způsobenému problémem s pozemním vybavením.

Šéf ruského vesmírného úřadu Roskosmos Dmitrij Rogozin start rakety označil za úspěšný. O celkovém výsledku testu ale zatím ruská média neinformovala.

Těžký nosič Angara-A5 je první raketou svého druhu vyrobenou v Rusku od rozpadu Sovětského svazu. Nahradit má starší rakety Proton. Její vývoj zpozdily mimo jiné technické problémy, včetně předloňského zjištění závady motorů, jež by podle odborníků mohly raketu během letu zničit. Ke zpoždění přispěl i korupční skandál v ruském vesmírném programu v souvislosti s budováním kosmodromu Vostočnyj

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám