Hlavní obsah

Rusko přisouvá posily, plánuje postup na jihu

Kyjev

Rusko plánuje zaútočit na jihu Ukrajiny z Chersonské oblasti, kde upevňuje své pozice, na města Kryvyj Rih a Mykolajiv, uvedl v neděli ukrajinský generální štáb ve své svodce. Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že ukrajinské jednotky ostřelovaly okupované části Chersonské oblasti, přičemž mělo zemřít několik civilistů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů v Mariupolu

Článek

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky na jihu pokoušejí dosáhnout administrativní hranice Chersonské oblasti a okupovat ji celou.

Obavy z postupu podél pobřeží vzrostly poté, co ruský generál Rustam Minněkajev řekl, že cílem operace je ovládnout nejen Doněckou a Luhanskou oblast, ale také Záporožskou a Chersonskou a následně i celé pobřeží Černého moře až k separatisty ovládanému Podněstří v Moldavsku.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Zpravodajská služba britské armády v neděli ráno varovala, že Rusko chce od chvíle, kdy na počátku března ovládalo Cherson, legitimizovat kontrolu nad městem a přilehlými oblastmi dosazením proruské správy. Ta oznámila, že návrat území pod ukrajinskou správu je „nemožný“. Současně vyhlásila čtyřměsíční přechodné období, během něhož se přejde od plateb ukrajinskými hřivnami k ruskému rublu. Ten se má v samotném Chersonu používat od neděle.

I britská rozvědka varuje před dalším postupem ruských sil z Chersonu na sever a západ, i když hlavním cílem je podle ní zajistit ruské pozice na okupovaném Krymu.

Ukrajinský generální štáb varoval, že Rusko pokračuje v přisunování posil: „Aby zrychlilo tempo útočné operace, přijímá velení ozbrojených sil Ruské federace opatření k posílení úderného potenciálu svých jednotek. Do oblastí sousedící s Ukrajinou se po železnici přiváží výzbroj a vojenská technika za skladů Západního, Východního a Středního vojenského okruhu a Severní flotily.“

Útoky z Izjumu

Část výzbroje se přesunula k Charkovu a zejména k Izjumu, kam bylo přesunuto i tři sta kusů výzbroje ze samozvaných lidových republik na okupovaném území Doněcké a Luhanské oblasti. Ruské jednotky, které před vzdušnými útoky chrání dva přisunuté systémy Buk-M2 a Tor-M, dále ostřelují Charkov a z Izjumu útočí dvěma směry na jih na Barvinkove, kde koncem týdne ovládly Zavody, a na jihovýchod na Slovjansk.

Cílem je odříznout ukrajinské vojáky bránící zbytek Doněcké a Luhanské oblasti, kteří čelí útokům u Popasné a Lymanu. Ukrajinské jednotky jsou ostřelovány a čelí náletům po celé délce fronty na Donbasu

Ukrajinský generální štáb varuje před možnými dalšími útoky, zejména raketovými, vedenými z území Běloruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám