Hlavní obsah

Rusko přišlo na Ukrajině o nejmodernější tank T-90M

Ruské tankové ztráty na Ukrajině pokračují. Okupační armáda již přišla o několik set tanků, především starších T-72 různých verzí, ale také modernějších T-80 včetně prototypu modernizované verze T-80UM2. Kreml poslal do akce i nejmodernější tank ze svého arzenálu T-90M. Jen několik dní po nasazení o jeden přišel.

Foto: Profimedia.cz

Modernizovaná verze tanku T-90M při přehlídce na Rudém náměstí v roce 2020.

Článek

Záběr zničeného tanku T-90M se objevil na fotografii zachycující ruského novináře televize RT. Tu analyzovali experti specializovaného webu Oryx, jenž se věnuje ztrátám vojenské techniky na Ukrajině. Typ se dá identifikovat podle na dálku ovládaného kulometného střeliště na věži i prvků systému Štora.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-14 na přehlídce

Podle vietnamského webu An minh Thu do se první záběr tanku T-90M Proryv-3 na Ukrajině objevil 26. dubna u Charkova. Byl na něm instalovaný ochranný systém Nakidka, který snižuje infračervené vyzařování a pohlcuje radarové paprsky.

Analýza vraku T-90M

Záběr vraku ale ukázal, že žádná obranná zařízení T-90M nepomohla. Má přitom reaktivní pancíř Relikt i systém aktivní ochrany Štora-1, který varuje posádku při ozáření tanku laserovým paprskem a okamžitě začne vystřelovat zadýmovací granáty, ruší navádění poloautomatických střel i střel s infračerveným zařízením. Zadní část tanku je před kumulativními střelami a střelami s dvojitou hlavicí chráněna navařenou mříží.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-72 na Donbasu

Model T-90M také částečně řeší problém starších ruských tanků, kterým často při zásahu exploduje munice uložená pod věží, kterou pak vytrhne. Polovina munice je proto v T-90M uložena v zadní části věže a záběr vraku ukazuje, že věž skutečně vytržena nebyla.

Ruské tanky mají zásadní konstrukční chybu, karusel s municí pod věží

Evropa

Kvůli úpravám ale vzrostla výrazně hmotnost stroje a musel být vybaven výkonnějším turbodieselovým motorem, V-92S2F. Má také nový lepší systém řízení palby Kalina a periskop řidiče PL PAN-360 nabízející i infračervené zobrazování.

Rusko podle webu Oryx monitorujícího záběry zničené techniky ztratilo ve válce na Ukrajině 605 tanků, z nichž 315 jich bylo zničeno a 222 se zmocnily ukrajinské síly. Celkem přišlo o 360 tanků T-72 různých verzí, 115 tanků T-80 různých verzí včetně prototypu modernizovaného T-80UM2.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-80 při cvičení

Rusové přišli na Ukrajině o jediný prototyp modernizovaného tanku T80UM2

Evropa

Přišlo též o dvacítku tanků T-90, z nichž 19 jich bylo nemodernizovaných verze A.

Ruská armáda má ve výzbroji několik desítek tanků T-90M, loni dostala prvních 26. Jde o nejmodernější tanky, protože vyvíjená T-14 na platformě Armata není zatím ve výzbroji a objevuje se jen na přehlídkách.

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám