Hlavní obsah

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu

Moskva

Rusko varovalo, že pokud by bylo uvaleno embargo na dovoz ruské ropy, mohla by její cena stoupnout až na 300 dolarů za barel. Ruský vicepremiér Alexandr Novak současně podle agentury Interfax pohrozil přerušením dodávek plynu do plynovodu Nord Stream 1, jehož kapacita je nyní využita na maximum, uvedl. Evropa sama hledá cesty, jak se dodávek plynu z Ruska zbavit.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Stanice Nord Stream 2 v německém Lubminu.

Článek

„V souvislosti se nepodloženým obviněním Ruska, že způsobilo energetickou krizi v Evropě, a s uvalením zákazu na Nord Stream 2 máme plné právo přijmout zrcadlové rozhodnutí a uvalit embargo na dodávky plynu přes plynovod Nord Stream 1, který je dnes vytížen na sto procent,“ pohrozil Alexandr Novak. Nijak nezmínil, že pozastavení certifikace plynovodu Nord Stream 2 nebylo spojeno s obviněním o nedodržování kontraktů, ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Evropa hledá cestu, jak se závislosti na ruském plynu zbavit, agentura Bloomberg uvedla, že EU pracuje na tom, aby letos dodávky ruského plynu do Evropy klesly o 80 procent. Rusko z plateb za plyn financuje válečné operace na Ukrajině.

Zavření ruského plynu se brání německý kancléř Olaf Scholz. Uvedl, že Německo vyjme ze sankcí dodávky ropy a plynu, Evropa se bez nich neobejde.

Německo odmítlo zákaz dovozu ruské ropy a plynu

Evropa

„Evropa nyní spotřebuje asi 500 miliard krychlových metrů plynu za rok, přičemž 40 procent spotřeby zajišťuje Rusko. Rusko bylo navzdory všemu po mnoho desetiletí vždy spolehlivým partnerem. A dnes Gazprom plní nasmlouvané dodávky plynu do Evropy,“ zdůraznil Novak. Dodal, že dodávka přes Ukrajinu byla zvýšena na 109 milionů krychlových metrů za sekundu, což znamená, že tudy proudí do Evropy asi 40 miliard metrů krychlových plynu.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Barel ropy za 300 dolarů 

Novak se vyjádřil i k možnému embargu na dodávky ropy, přičemž opět zdůraznil, že Rusko své závazky plní: „Ropa a ropné produkty se dodávají podle plánu. Naše obavy však vyvolávají diskuse a vyjádření o možnosti uvalit embargo na dodávky ruské ropy a plynu.“

„Odmítnutí ruské ropy by mohlo vést ke katastrofálním dopadům na světové trhy. Růst cen bude nepředstavitelný až na 300 dolarů za barel, ne-li více. Dodávky ruské ropy na evropský trh není možné rychle nahradit, bude to trvat déle než jeden rok a současně to bude pro evropské spotřebitele dražší. V tomto scénáři se stanou hlavními oběťmi,“ hrozil Novak, aniž by uvedl, odkud čísla čerpá.

Ve čtvrtek cena evropské ropy Brent stoupla o 2,48 procenta na 126,26 dolaru za barel.

Akciové trhy se nyní propadají. Německý DAX ztratil další 1,43 procenta, francouzský CAC 1,31 a britský index FTSE se propadl o 0,58 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám