Hlavní obsah

Rusko opět provokuje na hranicích NATO. Jeho vrtulník narušil vzdušný prostor Estonska

Tallin

Estonsko obvinilo Rusko z narušení svého vzdušného prostoru. Podle ministerstva obrany se tak stalo v sobotu, kdy vrtulník pohraniční stráže MI-8 letěl dvě minuty přes Estonsko. Stalo se tak pouze den poté, co ruská korveta narušila dánské výsostné vody.

Foto: Profimedia.cz

Estonský vzdušný prostor měla narušit ruská armádní helikoptéra MI-8.

Článek

„Tohle je obrázek ruské hrozby, jak ji vnímáme. Nikdy nebyla tak vážná, jako nyní,“ uvedl v úterý náměstek estonského ministra obrany Kusti Salm. Za poslední týden se podle něj nejednalo o jediné narušení prostoru.

Estonsko reagovalo předvoláním ruského velvyslance v Tallinu.

„Přelet vrtulníku přes hranici není žádná náhoda. U hranic se v poslední době objevují také další provokativní akce,“ dodal Salm s tím, že Rusko prý poblíž Estonska provádí cvičení raketových útoků na pobaltského souseda. „Simulují raketové útoky proti území NATO a dávají nám to vědět,“ pokračoval.

Ruská válečná loď narušila dánské výsostné vody

Evropa

Salm poukázal také na napjaté vztahy Ruska s Pobaltím. Především na ruskou při s Litvou ohledně rozhodnutí Vilniusu zablokovat pozemní tranzit zboží, na které se vztahují sankce Západu, na izolované ruské území Kaliningradu.

Provokace hlásí i Dánsko

Přesně za týden se v Madridu koná summit NATO, kde budou členové Aliance mimo jiné plánovat zásadní změny v otázce ochrany východního křídla, a to právě v důsledku ruské války na Ukrajině.

Moskva si předvolá velvyslance EU kvůli omezení dodávek zboží do Kaliningradu

Evropa

Na narušení svého území si už v pátek stěžovalo také Dánsko. Ruská korveta měla hned dvakrát vstoupit bez povolení do dánských výsostných vod. Ministr zahraničí Jeppe Kofod to označil za hluboce nezodpovědnou, hrubou a zcela nepřijatelnou ruskou provokaci.

V roce 2015 přišlo Rusko o letadlo Suchoj Su-24, které vletělo do tureckého vzdušného prostoru a krátce na to bylo sestřeleno. Podle turecké strany byl pilot mnohokrát předem varován.

Reklama

Výběr článků

Načítám