Hlavní obsah

Ruská válečná loď narušila dánské výsostné vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Ruská válečná loď v pátek odpoledne dvakrát narušila v Baltském moři poblíž ostrova Bornholm dánské výsostné vody. Uvedl to deník Berlingske s odkazem na dánské ministerstvo obrany. Ministr zahraničí Jeppe Kofod na Twitteru oznámil, že si okamžitě předvolal ruského velvyslance.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na Baltské moře z ostrova Bornholm

Článek

Loď vplula do dánských vod severně od Christiansø u Bornholmu ve 14:30 hodin. O několik hodin později se na místo vrátila znovu. Vody opustila až na základě výzvy dánských námořníků, uvedlo ministerstvo obrany.

„Hluboce nezodpovědná, hrubá a zcela nepřijatelná ruská provokace. Šikana na Dánsko nefunguje. Okamžitě jsem si předvolal ruského velvyslance,“ napsal na Twitteru Kofod.

Ministr obrany Morten Bødskov incident označil za „hrubé porušení všech pravidel, jak se chovat na vodě“. „Už dříve jsme viděli, že Rusové narušují dánské území. Dělají to na zemi i ve vzduchu,“ doplnil.

Na Bornholmu se v těchto dnech schází na veřejných setkáních mnoho dánských politiků včetně členů vlády. Bødskov ale uklidňoval, že narušení dánských vod nepředstavuje ohrožení bezpečnosti na ostrově.

Podle dánského ministerstva se jednalo o korvetu, což je rychlá, obratná a malá válečná loď s relativně silnou výzbrojí. Obvykle měří od 50 do 95 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám