Hlavní obsah

Rusko nabídlo evakuaci obyvatel Severodoněcku. Ale jen na okupovaná území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruská okupační armáda v úterý večer slíbila, že otevře evakuační koridor pro obyvatele dobývaného ukrajinského Severodoněcku. Asi 500 se jich skrývá v areálu tamní chemičky Azot. Koridor by měl být otevřen na dobu 12 hodin, půjde se jím však evakuovat jen do oblasti obsazené ruskými jednotkami.

Foto: Luhansk Region Police, Reuters

Areál chemičky Azot v Severodoněcku

Článek

Evakuační koridor má být otevřen, protože všechny tři mosty přes řeku Severní Doněc, jež spojují Severodoněck s Lysyčanskem ležícím na opačném břehu, byly zničeny.

Severodoněck je odříznutý, ruská armáda zničila všechny mosty, přiznali Ukrajinci

Evropa

Podle Serhije Hajdaje, vojenského správce Luhanské oblasti, ve které se Severodoněck nachází, je v areálu chemičky asi 500 lidí včetně 40 dětí. Hajdaj uvedl, že „ostřelování továrny je nyní tak těžké, že lidé nemohou dál zůstávat v krytech a psychicky jsou na dně“. V zoufalství se prý mohou pokusit bez ohledu na nebezpečí utéci.

Ruský generálplukovník Michail Mizincev slíbil, že by civilisté mohli odejít, když ukrajinští vojáci „složí zbraně“. Koridor mohl být podle něj otevřen už od osmi ráno. Není ale jasné, zda se tak stalo.

Ukrajinská strana se k nabídce nevyjádřila a obyvatelé jsou k ní skeptičtí.

Tvrdé boje

Hajdaj dodal, že se stále bojuje o města v Luhanské oblasti, která jsou ještě pod kontrolou ukrajinských sil: „Boje pokračují v Severodoněcku, Toškivci a v katastru Vrubivky. V Lysyčansku je mnoho raněných.”

Během posledních dvou dní musely vypomoci nemocnice z jiných regionů, když hospitalizovaly šest obyvatel z Lysyčansku a dva ze Zolotého.

Hajdaj přiznal, že situace obránců je složitá. „Je to těžké, ale naši vojáci drží nepřítele útočícího ze tří stran. Brání Severodoněck a nedovolují postup (nepřítele) na Lysyčansk.“

Vzhledem k tomu, jak blízko jsou ruské okupační jednotky u měst, trpí hodně obyvatelé. V Lysyčansku bylo v úterý poškozeno osm domů a v Hirském čtrnáct.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám