Hlavní obsah

Rusko děsí vlastní nová mutace. Léky na nakažené už nezabírají

Moskva

V Rusku narůstají obavy z toho, že země čelí nové mutaci koronaviru. Šéflékař moskevské nemocnice zaměřené na léčbu covidu-19 Denis Procenku uvedl už v minulém týdnu, že pacienti nereagují na léčbu, která dříve zabírala. To podle něj naznačuje, že by mohlo jít o nějakou novou mutaci. O té hovoří i experti z institutu, kde vyvinuli vakcínu Sputnik V.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sanitky před moskevskou nemocnicí

Článek

Že jde o novou verzi viru, avizuje to, že opakovaně selhávají prověřené metody léčby tzv. cytokinové bouře, tedy nadměrná imunitní reakce, která organismus poškozuje. „To naznačuje, že bychom se měli zamyslet, jestli virus za ten půlrok nezměnil svou podobu,“ řekl 10. června Procenku stanici Echo Moskvy.

Skoro tři čtvrtiny nakažených pravděpodobnou novou mutací připadají na zaměstnance v produktivním věku, 14 procent na důchodce a 13 procent na děti. Dodal však, že nakaženým pomáhá, když jsou proti covidu očkovaní. „Neviděli jsme jediného, který by měl vážný průběh, žádný očkovaný není aktuálně na ventilaci,“ uvedl.

I v Petrohradu zaznamenali, že virus způsobuje těžší průběhy a častěji se objevuje u dětí.

V Rusku přibylo nejvíce nakažených od konce února

Koronavirus

O možné mutaci hovořili i představitelé Gamelajova institutu, který vyvinul vakcínu Sputnik V. Zástupce ředitele institutu Denis Logunov řekl v sobotu agentuře RIA Novosti, že nelze vyloučit, že se objevil v Moskvě nový kmen viru.

„Nyní monitorujeme Moskvu a nejdůležitější je, že tu mohou být vlastní specifické kmeny,“ řekl Logunov podle TASSu během rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem.

Naznačil potřebu „pokračovat v práci, identifikovat, jestli se něco nového objevilo, a pokud ano, tak udělat nové varianty vakcíny, jako se to dělá u chřipky“. Třeba je podle něj zároveň vyvíjet i nový lék.

Moskva sáhla k povinné vakcinaci

Zahraniční

První varování už v dubnu

Před tím, že v Rusku vznikají nové varianty koronaviru, které se liší od zahraničních, varovala už v dubnu expertka Anna Popovová.

V Rusku za středu přibylo 14 057 nových případů nákazy, z nichž 6195 připadá na Moskvu. Aktuálně nakažených je v Rusku nyní 296 350, v Moskvě je hospitalizováno přes 12 000 nemocných. Celkem se v Rusku nákaza potvrdila už u 5,26 milionu lidí, z nichž 2,43 procenta zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 416, což je nejvíc od 23. března.

Slovensko ukončí registraci na Sputnik koncem června

Koronavirus

Situaci v zemi komplikuje malá proočkovanost obyvatel. Proto se v některých oblastech u vybraných profesí klíčové infrastruktury zavádí povinné očkování 60 procent zaměstnanců.

Kromě Moskvy, kde se bude týkat dvou milionů lidí pracujících ve zdravotnictví, školství a pohostinství, jde o Kemerovskou a Sachalinskou oblast. Obecně však v Rusku nebude očkování povinné, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám