Hlavní obsah

Slovensko ukončí registraci na Sputnik koncem června

– Bratislava

Na Slovensku bude třicátého června ukončena registrace na očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Potvrdil to slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky od vakcína Sputnik V

Článek

Koncem července vyprší použitelnost prvních sta tisíc ampulí. Slovensko nakoupilo celkem 200 tisíc dávek ruské vakcíny, které stačí k očkování 100 tisíc obyvatel, zájem je však nižší, než se očekávalo.

Lengvarský řekl, že nevyužité vakcíny se Slovensko pokusí prodat nebo je daruje jiným zemím. „Mám k tomu předběžný souhlas vlády a oficiálně by to mělo být schválené příští týden,“ uvedl ministr. Podle Lengvarského mají o ruskou vakcínu zájem především země západního Balkánu.

ČR uzná Srbům, Maďarům a Slovákům očkování Sputnikem i Sinopharmem, řekl Vojtěch

Domácí

Na první dávku vakcíny Sputnik V čeká momentálně 5898 Slováků, když největší zájem projevili lidé ve věku 40 až 44 let. Naopak, u důchodců se předpokládaný vyšší zájem neprojevil. Celkem se na očkování Sputnikem registrovalo kolem 10 tisíc lidí.

Slovenský ministr zdravotnictví rovněž avizoval, že připravuje určitou formu odměny pro ty, kteří se dají očkovat, aby se zvýšil zájem o očkování proti covid-19. „Může to být plošné, nebo nějaká forma loterie,“ řekl Lengvarský. První dávkou bylo na Slovensku zatím očkováno 1,9 milionu osob, z nichž druhou dávku dostalo 1,2 milionu lidí.

Sputnik bude i pro Slováky nad 60 let. Bezpečnost prý potvrdila studie od Rusů

Koronavirus

Slovensko dovezlo ruskou vakcínu začátkem března a v zemi to vyvolalo vládní krizi. Z funkce poté odstoupili ministr zdravotnictví Marek Krajčí i premiér Igor Matovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám