Hlavní obsah

Brutální ruský útok na město na západě Ukrajiny daleko od fronty: 22 mrtvých včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Nejméně 22 lidí včetně tří dětí zemřelo po ruském ostřelování města Vinnycja ležícím na střední Ukrajině, dalších zhruba 52 lidí je ve vážném stavu a dalších 46 osob se pohřešuje, uvedla ve čtvrtek rozhlasová stanice Svobodná Evropa. Tři ruské rakety Kalibr zasáhly kanceláře v centru města, na místě hoří několik desítek aut.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zničené kanceláře a obytné domy v centru města Vinnycja po ruském raketovém útoku

Článek

Podle svědků došlo ke třem či čtyřem explozím. Potvrzených je zatím 22 obětí, 90 lidí vyhledalo lékařskou pomoc a 52 z nich je podle serveru Ukrajinska pravda zraněno vážně. Dalších 46 osob se pohřešuje.

„Jsou tu mrtví a zranění. Počet se upřesňuje,“ řekl vedoucí regionální státní správy Serhij Borzov. Další čtyři rakety byly podle něj sestřeleny protivzdušnou obranou.

„Tři ruské rakety zasáhly budovy s kancelářskými prostory. Poškozeny byly také okolní obytné budovy,“ potvrdil policejní šéf Ihor Klymenko.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že Rusko na město zaútočilo řízenými střelami Kalibr, které byly odpáleny z ponorky v Černém moři.

V místě exploze došlo k požáru, který se z kanceláří rozšířil na parkoviště, kde začalo hořet přibližně padesát aut. Na místo kromě záchranářů vyrazil také speciální vyšetřovací tým.

„Rusko každý den zabíjí civilisty a ukrajinské děti. Rakety směřují na civilní objekty, nikoli vojenské. Co jiného to je, když ne otevřený akt terorismu?“ napsal na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Zabijácká země. Teroristická země,“ doplnil na adresu Ruska.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pohled na zničené vozy ve městě Vinnycja

Vinnycja se nachází zhruba 200 kilometrů jihozápadně od hlavního města Ukrajiny Kyjeva a je tak daleko od válečné fronty.

Už v sobotu zasáhla ruská raketa Iskander budovu v obci Časiv Jar u Bachmutu. Počet obětí vyšplhal na 48.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hasiči likvidují požár po raketovém útoku ve městě Vinnycja.

Ruská propaganda od začátku invaze tvrdí, že míří výhradně na vojenské cíle a zásahy civilistů navzdory důkazům popírá. Rusové tvrdí, že ukrajinské obyvatelstvo „osvobozují“ od údajně neonacistického kyjevského režimu.

Rusové přivezli na Ukrajinu balistické rakety Točka-U. V březnu se dušovali, že je už nepoužívají

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám