Hlavní obsah

Ruská jednotka u Charkova odmítla bojovat. Přesto Ukrajina přiznala postup Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

V Charkovské oblasti odmítla kvůli ztrátám pokračovat v boji ruská motostřelecká jednotka, uvedl v pátek v pravidelné svodce ukrajinský generální štáb. Podle něj Rusové útočí hlavně směrem na Slovjansk. Připustil pak i ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci hlídkují v zákopech u Bachmutu v Doněcké oblasti.

Článek

Bojovat u Charkova kvůli ztrátám, jež utržila od ukrajinských obránců, odmítla motostřelecká jednotka z 1. armádního sboru.

Podle ukrajinského generálního štábu je zaznamenáno několik případů, kdy odmítají bojovat odvedení obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti.

Separatisté, kteří část oblastí kontrolují a vyhlásili na nich samozvané lidové republiky, v nich vyhlásili mobilizaci.

U Charkova se Rusové nyní hlavně snaží udržet své pozice a ostřelují z děl a raketometů Ukrajince, aby jejich jednotky nemohly pokračovat v útoku.

Situace na frontě se moc nemění, zlepšuje se v Záporoží, řekl Zelenskyj

Evropa

Východně od Charkova vedou zásobovací linie do Izjumu, kde jsou soustředěné ruské jednotky k útoku na Slovjansk.

„U Slobožansku (v Charkovské oblasti) vede nepřítel bojové operace až s 30 taktickými skupinami o velikosti praporu. Vyvíjí systematický palebný vliv, aby omezil činnost vojsk Obranných sil a zabránil jejich dalšímu postupu a dosažení linie státní hranice,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Cílem je Slovjansk

Ve směru na Slovjansk Rusové ve čtvrtek nevedli aktivní operace, soustřeďují své jednotky a snaží se vytvořit podmínky pro obnovení ofenzívy, uvedl ukrajinský generální štáb.

Slovjansk je však dalším hlavním cílem ruských jednotek, napsal ve čtvrtek americký Institut pro studium války (ISW). Ruské jednotky se k němu pokoušejí postoupit od Izjumu.

Podařilo se jim dosáhnout drobných územních zisků severně od Slovjansku. Podle ISW se hlavně snaží ovládnout oblast u Svjatohirsku, aby mohli výrazně postoupit ke Slovjansku.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Podle ruského vojenského bloggera Swodkiho Rusové ovládli obce Pryšyb a Tetjanivka, ale potvrzeno to oficiálně není.

V získání Slovjansku Rusům brání řeka Severní Doněc, kterou by museli překročit, což se jim opakovaně nepovedlo.

Zkoušejí proto postupovat na pravém břehu Severního Doňce od Slovjanoserbsku na Lysyčansk, ale neprorazili u Toškivky.

V Severodoněcku, ležícím naproti Lysyčansku na druhém břehu Severního Doňce, ovládají ruské jednotky všechny obytné čtvrti, ukrajinské síly se brání v areálu závodu Azot, podle ukrajinského generálního štábu se jim ale dále postoupit nedaří a boje pokračují.

Útoky v bachmutském směru

Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o vývoji bojů připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země, informovala ruská služba stanice BBC.

Směrem od Doněcku pokračuje nepřítel v palbě a náletech na ukrajinské jednotky podél celé frontové linie konfrontace. V směru na Bachmut se Rusové pokusili zaútočil Nyrkovo a Mykolajivku, ale byli odraženi.

Finsko se chystá na hranici s Ruskem postavit bariéry

Evropa

Neuspěli ani s průzkumem bojem i Berestova a Nahirného.

Rusové ale vedou s jistými úspěchy ofenzívu na spojnici Roty a Vodzvyženky, přiznal ukrajinský štáb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám