Hlavní obsah

Ruská armáda NATO neoslnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velení Severoatlantické aliance nebylo příliš oslněno výkonem ruských sil při dvou velkých cvičení v roce 2009, vyplývá z americké diplomatické depeše zveřejněné prostřednictvím deníku The Daily Telegraph serverem WikiLeaks. Ruská armáda podle zástupců NATO trpí nedostatky a je schopna vést pouze konflikt menšího či středního rozsahu a rázu.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení ruské armády

Článek

„Cvičení ukázala, že Rusko má omezené kapacity pro společné operace s letectvem, používá zastaralé vybavení, postrádá schopnost zasáhnout za každého počasí a prostředky pro strategické přemisťování. Jeho důstojnictvo není flexibilní a mužstvo nemá dost lidí,“ shrnul americký velvyslanec při NATO Ivo Daalder závěry vojenských představitelů aliance.

Rusko pořádalo po svém vítězství v Gruzii v létě 2008 v následujícím roce na západě země dvojí velké manévry Ladoga a Západ. Z Daalderovy depeše vyplývá, že spolupráce pozemních sil s letectvem nijak neoslnila. Závěr představitelů NATO zněl, že Rusové jsou schopni vést jen konflikty menšího a středního rozsahu, přičemž by ale nemohli vést dva střety současně.

Na druhou stranu však zpráva tvrdí, že ruská armáda je nadále připravena na krátký dosah použít jaderné zbraně.

Ruská armáda v současnosti prochází transformací. Moskva v příštích deseti letech uvolní 20 biliónů rublů (přes 12 biliónů korun) na přezbrojení. Jednotky se zbavují zastaralé sovětské výzbroje a velení se na rozdíl od dosavadní praxe nezdráhá nakupovat zbraně i v zahraničí, například v Izraeli či Francii.

První etapa reorganizace má skončit v roce 2015. Do té doby chce Rusko modernizovat veškeré vojenské letectvo, ve výzbroji má být 30 procent a v roce 2020 až 70 procent moderních zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám