Hlavní obsah

Panelák v Prešově jde k zemi. O majetek přijdou i lidé z nezničených bytů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov
Aktualizováno

V úterý padl definitivní verdikt, panelák v Prešově v Mukačevské ulici číslo 7, který poničil výbuch plynu a následný požár, se zbourá celý. Informoval o tom statik Jozef Polák.

Foto: TV Markíza

Zničený panelák v Prešově

Článek

Polák potvrdil, že při demolici horních pater došlo k dalšímu propadu stropů. Krizový štáb se tak shodl na tom, že už není co zachraňovat. „Je to natolik poškozené, že jdeme s budovou dolů. Ze statického hlediska není o čem,” cituje Poláka deník Korzár.

Pro osobní věci si už nemohli dojít ani lidé z dolních podlaží, jejichž byty nebyly zničeny požárem.

„Už víme, že celá bytovka musí jít pryč. Zjistilo se, že došlo k posunu celé bytovky, je nestabilní. Není možné zachovat ani jedno podlaží,” potvrdila primátorka Prešova Andrea Turčanová. Technický ředitel firmy Cannoneer Jiří Raszka řekl, že práce by chtěli ukončit ve středu.

Šlo to rychle

Práce na likvidaci budovy pokračovaly během úterý podstatně rychleji než v předchozí den. Před 15:00 už byla zhruba polovina domu zbouraná. Demolice z jedné části dokonce pokročila shora až do výšky druhého patra.

O zbourání celého paneláku rozhodl krizový štáb. Obyvatelé zničeného domu s tím už předem souhlasili. Česká firma, která má likvidaci stavby na starosti, by chtěla práce ukončit během středy.

Speciální stroj české firmy Cannoneer začal v pondělí rozebírat nejvyšší podlaží, která byla poškozena nejvíc. „Došlo k přetížení stropů od padajícího materiálu. Některé části spadly až dolů. Stav je kritický i na dolních podlažích. V této chvíli to vypadá tak, že dolů půjde celý dům,“ připustil už v pondělí večer statik Jozef Polák. Jeho slova se potvrdila v úterý odpoledne, když postupně mizela i část nižších podlaží domu.

Záznam: Bourání části zdemolovaného domu v PrešověVideo: Markíza/tvnoviny.sk

Obyvatelé okolních domů byli z bezpečnostních důvodů evakuováni už druhý den za sebou. Do svých domovů se mohou vrátit pokaždé až v podvečer po ukončení prací. Především starší lidé to snášejí velmi těžko. „Po výbuchu jsme byli evakuováni. Pak jsme přespali dvě noci doma a zase musíme každý den opouštět svůj byt. Je to pro nás velmi těžké,“ řekla televizi Joj jedna z obyvatelek sousedního domu.

Lidé z výbuchem poničeného paneláku v Prešově nejspíš přijdou o domovy. Dům půjde k zemi celý, obává se statik

Evropa

Kromě zničeného paneláku číslo 7 exploze a tlaková vlna poškodila také domy číslo 9 a 5. Obyvatelé domu na Mukačevské ulici 7 budou odškodněni jednorázovou částkou ve výši 10 tisíc eur (téměř 255 tisíc korun) a město jim bude půlroku přispívat na bydlení. Obyvatelé poškozeného domu číslo 9 dostanou 3000 eur (přes 76 tisíc korun) a příspěvek na bydlení po dobu tří měsíců.

Lidé z výbuchem poničeného paneláku v Prešově nejspíš přijdou o domovy. Dům půjde k zemi celý, obává se statik

Evropa

Obyvatelé některých dalších vchodů nemají nárok na odškodnění z veřejné sbírky, i když jejich byty byly rovněž poškozeny výbuchem. „Tvrdí nám, že my se můžeme do bytů vrátit, ale zkuste žít v bytě, kde nemáte okna, podlaha je zničená a zdi popraskaly,“ říká Eva Malíková z vchodu číslo 5.

K výbuchu a následnému požáru došlo 6. prosince. V důsledku tragédie zahynulo sedm lidí a jedna žena je nadále pohřešována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám